1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelu

Luonnonsuojelupiiri: Lähin norpan pesä kilometrin päässä Sarviniemestä

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri arvostelee Taipalsaaren kuntaa luontoarvojen sivuuttamisesta Sarviniemessä. Luonnonsuojelupiiri vaatii, että Sarviniemen loma-asuntomessujen vaikutukset ympäristöön arvioidaan.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Luonnonsuojelupiiri kummeksuu Taipalsaaren kunnan kiirettä loma-asuntomessujen saamiseksi Sarviniemeen.

- Messuja ollaan väkisin survomassa yhdelle maakuntamme hienoimmista paikoista, jonka ranta-asemakaava on vasta tekeillä ja sen taustaksi tarpeelliset luontoselvitykset täysin puutteellisia, todetaan Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin julkilausumassa.

Sarviniemen nykyinen kaava on lähes 30 vuotta vanha ja luonnonsuojelupiirin mielestä vanhentunut nykytilanteessa.

- Esimerkiksi alueen luonnonarvoista on tämän jälkeen saatu paljon uutta tietoa, huomautetaan julkilausumassa.

Luonnonsuojelupiiri perustelee kantaansa sillä, että Sarviniemi on harjujen suojelualuetta. Toisena merkittävänä arvona luonnonsuojelijat pitävät saimaannorppaa. Sarviniemen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat sekä Ilkonselän että Lietvesi-Luonterin Natura 2000 -alueet, joissa saimaannorppa elää ja pesii.

Norpan lähin synnytyspesä on vain noin kilometrin päässä Sarviniemen rannasta. Kyseessä ovat Etelä-Karjalan ainoat saimaannorpan esiintymisalueet.

- On käsittämätöntä, kuinka puheiden tasoilla halutaan turvata luontoarvoja ja saimaannorppaa, mutta päätöksenteko ja erityisesti kaavoitus Saimaan rannoilla osoittavat aivan päinvastaiseen suuntaan, toteaa Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri.