1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pensseli-Setä

Pensselisetä Suomenkiertueelle helmikuussa?

Riihimäkeläinen levy-yhtiö Magnum Music julkaisee supersuosioon nousseen Pensseli-sedän eli Ebdo Mihemedin joulukuun alussa ilmestyvän levyn. Ensi vuoden puolelle on myös suunnitteilla keikkakiertue Suomeen.

Pensseli-Setä
Ebdo Mihemed muusikoineen.
Ebdo Mihemed (oik.) äänitti kahden ammattimuusikkonsa kanssa levyn Hankasalmella.Asko Luomala

Laulaja Ebdo Mihemedin tie yllätystähdeksi alkoi Youtube-videosta. Joku sananikkari älysi tekstittää kurdinkieliset kansanlaulut suomeksi, koska osa kudrinkielisistä laulujen sanoista muistuttaa suomen sanoja. Vitsikkäät käännökset ovat saaneet "Pensselisedän" videoille jo kaksi miljoonaa katsojaa.

- On hienoa, että suomalaiset ovat ottaneet lauluni näin loistavasti vastaan. Tiedän, että hauskat suomalaiset sanat ovat osasyy tähän, mutta jos tätä kautta meidän musiikki tulee suomalaisille tutuksi, niin siitä vaan, nauraa aina iloinen Suomen ystävä "Pensselisetä" Ebdo Mihemed.

Mihemed päätyi Suomeen kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite jäljitti miehen ja lopulta häälaulajan keikkaili oikein urakalla Keski-Suomessa. Levyntekoon mies päätyi onnellisten sattumien summana. Riihimäkeläisen Magnum Musicin yhteistyökumppanin Musiikkifarmin studio sijatsee Keski-Suomessa Hankasalmella.

- Mihemed on keikkaillut kotimaassaan 20 vuotta, mutta ei ole vielä koskaan levyttänyt. Hän oli aivan innoissaan tästä mahdollisuudesta, koska ilmeisesti äänittämiseen ei Syyriassa ole juurikaan mahdollisuuksia, kertoo Magnum Musicin tuottaja Kalevi Puonti.

Levy kasaan pikavauhtia

Albumin äänittämisen Suomessa mahdollisti se, että Mihemedillä oli mukana kaksi ammattimuusikkoa Syyriasta, jotka soittivat taustat viikon aikana nauhalle.

- He käyttävät eri asteikkoa, joten ilman tätä homma olisi mennyt kohtuullisen vaikeaksi, kertoo Puonti.

Levy tehtiin nopealla aikataululla, kaiken kaikkiaan työhön meni viikko. Mutta kuinka kauan kestää "Pensselisedän" suosio Suomessa?

- Ei tässä markkinalliset arvot niinkään ollut taustalla eli en mä vielä lähde kultavelyä tilaamaan, mutta jos suomalaiset saadaan tällä tavalla kuuntelemaan maailman muusiikkia loppuun tuotetun hömpän sijaan niin eikös se ole arvo sinänsä, kysyy Kalevi Puonti.

Kiertue Suomessa helmikuussa?

Magnum Musicin tuottaja Kalevi Puonti kertoo, että levy ja Ebdo Mihmed -ilmiö on herättänyt suuresti kiinnostusta mediassa. - Puhelin on soinut kyllä tiuhaan. En tiedä onko uutisista pulaa vai mitä, ihmettelee Puonti.

Vaikka ilmiön kestoa on vaikea ennustaa on Mihmedille suunnitteilla keikkakiertue Suomeen. Alustavien suunnitelmien mukaan Pensselisetä tulee Suomeen helmikuussa, kyselyjä on ainakin tullut jo paljon eri keikkajärjestäjiltä, kertoo Kalevi Puonti.

Ebdo Mihmedin kymmenen laulua sisältävä albumi lähtee pikavauhtia painoon Saksaan ja albumi julkaistaan Suomessa 7.12.

Lähteet: YLE Häme / Laura Hossi

Lue seuraavaksi