1. yle.fi
  2. Uutiset

Origamitaide käy aivojumpasta

Japanilainen paperintaittelu on rentouttavaa ja käy hyvästä aivojumpasta. Tällaiseen johtopäätökseen on päätynyt ylivieskalainen Sirkka Huttunen.

paperityöt
YLE / Marjatta Harju

Aasiassa ja Japanissa origamitaide alkoi jo 1400 vuotta aiemmin. Ylivieskalaisen Sirkka Huttusen elämään paperintaittelu tuli viitisen vuotta sitten. Hän oli vierailulla Japanissa, kävi origamikursseja ja innostui.

Sirkka Huttusen mielestä paperintaitteluun syventyminen rentouttaa siinä missä neulomiseen tai kutomiseenkin. Monimutkaisten mallien seuraaminen on lisäksi vaativaa. Sirkka Huttusen mielestä on mukavaa työstää paperia ja nähdä lopulta kättensä jäljet.

Suomessakin oppii origamia

Japanissa origamia opetellaan jo päiväkodeissa. Siellä origamia arvostetaan ihan taiteenakin.

Paperintaittelu on vähitellen rantautumassa Suomeen, kun kansalaisopistoissa ja käsityökeskuksissa järjestetään origamikursseja. Origameja on nähtävillä esimerkiksi Kokkolassa Käsityökeskus Kankurissa 30. marraskuuta saakka.

Ylivieskassakin origamit ovat hyvin esillä paikallisessa käsityöliikkeessä. Sirkka Huttuselle oli yhdessä vaiheessa kertynyt kotiin iso kasa paperisia rasioita, joita hän päätti tarjota käsityöliikkeeseen pakkauslaatikoiksi. Liikkeessaä innostuttiin origameista.

Nyt käsityöliikkeessä pakataan tuotteita kierrätysmateriaalista tehtyihin rasioihin. Liikkeessä toimivan neulekahvilan kutojat innostuivat myös origameista ja alkoivat tehdä niitä. Neulojat olivat neuloneet parisataa paria vauvan sukkia ja töppösiä, joille he taittelivat origamirasiat. Paketit vietiin neuvolaan ja annettiin vastasyntyneille vauvoille.

Melkein paperi kuin paperi

Origamitaidetta voi tehdä melko helposti, materiaalia ainakin on saatavilla. Taitteluun käy sanomalehtipaperi, aikakauslehtipaperi, tavallinen kopiopaperi, jopa tapettikin. Jos paperissa on liikaa muovia, taitokset eivät pysy.

Japanilainen origamipaperi on helposti työstettävää. Sitä on tarjolla pehmeää, paksua ja ohutta laatua.

Sirkka Huttunen opastaa, että periaatteena on tehdä hahmo pelkästään taittelemalla. Liimaa ei yleensä käytetä. Nykyään kyllä joissain töissä sitäkin saa käyttää.

Sirkka Huttusen tekemä suuri kukkapallo on tarvinnut koossapysyäkseen hiukan lankaa ja neulaa. Sirkka Huttunen on ommellut 40-50 pientä kukkaa keskeltä yhteen saadakseen aikaan pallon.

Origameja taitellaan yleensä mallien mukaan. Kun taitoa karttuu, malleja voi kehitellä itsekin. Nyt ainakin Japanissa on olemassa kymmeniä tuhansia malleja.

Sirkka Huttunen löytää malleja esimerkiksi japaninkielisistä alan kirjoista. Japania ei kuitenkaan tarvitse osata paperitaitoksia tehdäkseen. Mallit ovat piirroksia, joiden ohjeet selviävät muutenkin. Aluksi täytyy selvittää itselleen muutamien opastesymbolien merkitys, neuvoo Huttunen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi