1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Vero nousee vain muutamassa seurakunnassa

Taantumasta huolimatta vain 21 seurakuntataloutta on päättänyt nostaa ensi vuonna kirkollisveroprosenttiaan. Luterilaisessa kirkossa on yhteensä 323 seurakuntataloutta.

Kuva: Yle

Veroprosenttia nostetaan erittäin maltillisesti, useimmiten 0,1 prosenttiyksikköä. Suurimmat korotukset tehdään Paltamossa, Imatralla ja Kauhajoella, joissa veroprosentti nousee 0,25 prosenttiyksikköä. Veroprosenttiaan laskevat Rusko, Sauvo-Karuna sekä Viitasaari.

Kirkollisveroprosentin koko maan keskiarvo on ollut jo pitkään 1,3 prosenttia, ja keskiarvo säilyy myös vuoden 2010 aikana. Kirkollisveroprosentti vaihtelee eri seurakunnissa yhdestä kahteen prosenttiin.

Korkeinta kirkollisveroa, joka on kaksi prosenttia, maksetaan ensi vuonna 10 seurakuntataloudessa: Ahvenanmaan eteläisessä ja Ahvenanmaan pohjoisessa saaristoseurakunnassa, Eckerön, Karijoen, Konneveden, Oravaisten, Ristijärven ja Sund-Vårdön seurakunnissa sekä Kristiinankaupungin ja Kruunupyyn seurakuntayhtymissä.

Matalinta kirkollisvero on edelleen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntayhtymissä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sekä Porvoon hiippakuntaan kuuluvissa Olaus Petrin ja Saksalaisessa seurakunnissa.