Turun tauti jyllännyt muuallakin

Turusta on vuosikymmenten saatossa purettu kymmeniä taloja ja lähes aina purkuun on liittynyt kiistoja. Purettujen talojen historia on nyt koottu kirjaksi.

pohjarakennus
Uudet ja vanhat rakennukset värittävät Turun kaupunkikuvaa.
Uudet ja vanhat rakennukset värittävät Turun kaupunkikuvaa.YLE / Markku Sandell

Tietokirjailija Rauno Lahtinen esittelee kirjassa Turun puretut talot 50 Turun torin liepeiltä kadonnutta rakennusta. Pääosa niistä purettiin 1950-luvulla, mutta myös 80-luvulla kiisteltiin esimerkiksi Vartiovuoren rinteen rakentamisesta.

Turun tauti -nimitys ei Rauno Lahtisen mukaan tee oikeutta Turulle, sillä sama ilmiö tapahtui kautta maan.

- Termi syntyi vasta 80-luvulla, kun pahin purkuaalto oli jo ohi. Tutkijana harmittaa, että tauti nimettiin juuri Turun perusteella, vaikka muissakin kaupungeissa oli samoihin aikoihin uudisrakentamisen kausi. Kaupunkeja rakennettiin mm. liikenteen ehdoilla. Kasvaneet liikennemäärät eivät olisi mahtuneet kapeille kaduille, Lahtinen kertoo.

Mikäli kaupunkien kasvu ei olisi vaatinut vanhan rakennuskannan purkua, olisi Turku nyt näyttävä matkailukohde.

- Kävelin pari viikkoa sitten ulkomaalaisen arkkitehdin kanssa ristiin rastiin kaupungissa. Näytin samalla näitä vanhoja kaupunkikuvia. Arkkitehti tokaisi, että mikäli taloja ei olisi purettu, olisi Turku nyt Pohjois-Euroopan Praha, jota tultaisiin kauempaakin katsomaan, Lahtinen toteaa.

Torinkulma aloitti vastustuksen

Yksi ensimmäisistä porua herättäneistä talon puruista tapahtui Kauppatorin kulmalla 1950-luvulla. Tuolloin tavaratalon tieltä raivattiin 1800-luvun lopulla valmistunut kivitalo, ns. Lindblomin talo.

Tavarataloa oli haikailtu torin viereen jo paria vuosikymmentä aikaisemminkin. Tuolloin arkkitehti Alvar Aallon suunnitelmat kuitenkin hyllytettiin talouslaman vuoksi. Aalto olisi säilyttänyt Lindblomin talon.

Lahtisen kirja esittelee Lindblomin talon lisäksi mm. Turun yliopiston päärakennuksen, Hamburger Börsin ja monet muut turkulaisten muistoissa elävät rakennukset – ja kertoo miksi ne saivat purkutuomion.

Lähteet: YLE Turku