G-mies Jerry Cotton sutkauttelee suomeksi

Kouvolalainen dekkariharrastaja ja teologi Hannu Purhonen kokosi mielestään parhaat Jerry Cottonin heitot kirjaksi.

kulttuuri
Kirja G-mies Jerry Cottonin parhaista heitoista

Moni on tutustunut amerikkalaiseen agenttiin kesämökin vintillä tai huussissa. Jerry Cotton -lehdissä seikkailee punaisella Jaguaarilla G-mies, FBI-agentti Cotton. Noiden aikojen jälkeen Jaguaari on romuttunut ulosajossa ja uusi on hankittu tilalle, mutta agentti seikkailee yhä. Rikoksia vastaan taistelee myös persoonallisia sivuhenkilöitä.

Ujo gangsteri ei rakastele

Hannu Purhonen tarttui vihkoihin koululaisena Mikkelin lyseon lukiossa. Agentti on seurannut häntä koko elämän.

- Ne on hyvässä mielessä aika siistiä huumoria, Purhonen kuvailee.

Tarinoissa on onnellinen loppu. Seksikohtauksia ei ole. Viholliset sankari hoitaa nyrkein.

- Tulee ruumiitakin, mutta ne eivät ole ykkösasia. Sepänsällin erikoinen tarkoittaa Jerryn nyrkkeilytaitoja, Purhonen selostaa.

G-mies -nimitys juontaa 1930-luvun Yhdysvaltoihin, jolloin poliisi sai aseenkantoluvan. Niin oli parempi taistella alkoholigangstereita vastaan.

Saksalaistarinat suomalaistuivat

Ensimmäinen Jerry Cotton ilmestyi Saksassa 1954. Muutama vuosi myöhemmin oululainen kustantaja ja kauppamies törmäsi jäkälänmyyntimatkallaan Jerry Cottoniin saksalaisessa kioskissa. Tuon kohtaamisen seurauksena lehti alkoi ilmestyä Suomessa 1961.

Hyvin nopeasti suomentajien kynä alkoi luistaa yhä lennokkaammin. Hahmon luojan Delfried Kaufmannin ja muiden saksalaisten kirjoittajien tarinat alkoivat elää Suomessa omaa elämäänsä. Ne saivat kansallisia piirteitä.

- Näissä on ollut vapaus käyttää suomalaisia ilmaisuja, ja sitä on näissä Kalevalaa myöten, Hannu Purhonen sanoo.

-Jerry Cottonissa on paljon samaa kuin Tuntemattomassa sotilaassa: eri luonteita ja eri maakuntia edustettuina. Jerry Cotton on maalaispoika kaikkine maalaispojan ajatuksineen. Hänen työkaverinsa ovat kuka mistäkin. Yksi on jopa suomalaistaustainen. Tämä kertoo, kuinka tyttöjä pitää puolustaa kiiminkiläisiä vastaan - ne kun uhkaavat viedä Haukiputaan tytöt.

Tarinoissa Phil Decker ja Jerry Cotton rentoutuvat Max Salosen baarissa.

- Max Salonen lähti New Yorkiin, kun kyllästyi Suomessa nylkemään jääkarhuja. Salosen baarissa tarjotaan erikoista piirasta nimeltään kalakukko, ja ateria aloitetaan aina kylmällä vodkaryypyllä.

Hannu Purhonen: G-mies Jerry Cotton. Sepänsällin kuolemattomat sutkautukset 1968 - 1979. MM-kustannus 2009.

Lähteet: YLE Kymenlaakso