1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ei liity miinakieltosopimukseen

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei suunnittele maansa liittymistä maailmanlaajuiseen henkilömiinat kieltävään sopimukseen. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat on päätynyt jatkamaan nykyistä miinapolitiikkaansa tutkittuaan sen tarkoituksenmukaisuutta.

-Yhdysvallat ei selviytyisi omista puolustustarpeistaan tai liittolaisille ja ystävällismielisille maille antamistaan turvallisuussitoumuksista, jos se allekirjoittaisi henkilömiinat kieltävän sopimuksen, ulkoministeriön tiedottaja Ian Kelly sanoi. Hän kertoi maansa kannasta ennen Cartagenassa Kolumbiassa pidettävää henkilömiinat kieltävän sopimuksen seurantakokousta.

Yhdysvallat ei ole aikaisemmin perustellut päätöstään jättäytyä sopimuksen ulkopuolelle.

Kymmenen vuotta voimassa ollut henkilömiinat kieltävä sopimus estää niiden käytön, varastoinnin, tuotannon ja viennin. Sopimuksen takana on 156 maata.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Intia eivät kuitenkaan ole sopimusta allekirjoittaneet. Suomikin jättäytyi aluksi sopimuksen ulkopuolelle, mutta on ilmoittanut liittyvänsä henkilömiinat kieltävään niin sanottuun Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Viimeiset henkilömiinat on tarkoitus poistaa varastoista vuoteen 2016 mennessä.

Yhdysvalloissa sopimusta kannattava senaattori Patrick Leahy sanoo, että jättäytymällä sopimuksen ulkopuolelle Yhdysvallat on menettänyt mahdollisuuden osoittaa johtajuutta sen sijaan, että se on Kiinan ja Venäjän rinnalla on kehityksen esteenä.

Vaikka Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut henkilömiinat kieltävää sopimusta, se on kuitenkin käytännossä pitkälti noudattanut sen ehtoja. Yhdysvallat ei ole käyttänyt henkilömiinoja vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen eikä ole vienyt niitä maasta vuoden 1992 jälkeen ja pidättynyt niiden valmistamisesta jo kymmenen vuoden ajan.

Yhdysvallat aikoo myös ensimmäisen kerran lähettää tarkkailijoitaan Cartagenassa viikonvaihteessa alkavaan miinakieltosopimuksen seurantakokoukseen.

Viime vuonna maamiinat vammauttivat tai surmasivat yhteensä yli 5 000ihmistä eri puolilla maailmaa. Kolmannes uhreista oli lapsia.