1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuurikeskukset

Tali-Ihantala -keskus odottaa vielä nimeä

Projektipäällikkö Anu Talkan mukaan nimi julkaistaan vasta vuodenvaihteen jälkeen. Lappeenrantaan perustettavan näyttelykeskuksen uusi nimi piti alunperin julkaista aihetta käsittelevässä seminaarissa keskiviikkona.

kulttuurikeskukset
Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala
Arkkitehtitoimiston havainnekuva Tali-Ihantala keskuksesta Verstas Arkkitehdit Oy

Tali-Ihantala -näyttelykeskukselle haettiin nimeä muun muassa internetkyselyllä. Ehdotuksia tuli yli 70. Toiveena on löytää keskukselle sujuva nimi, joka toimii eri kielillä.

Työryhmä ehdottaa Tali-Ihantalasta muistikeskusta, johon kootaan tietoja ja kokemuksia sota-ajalta niin taistelutantereelta kuin kotirintamalta. Keskus avataan aikaisintaan vuonna 2012.

Tavoitteena on saada aikaan laaja tietokanta, joka palvelee kaikkia sodasta kiinnostuneita, kuten veteraanien omaisia, sekä tutkijoita Suomessa ja ulkomailla. Myös neuvostoliittolainen näkökulma on mukana kokonaisuudessa.

Keskuksen ensimmäisissä näyttelyissä näkyvät kesän 1944 taistelut Kannaksella, mutta niiden rinnalla kerätään laajalti koko sota-aikaa dokumentoivaa aineistoa. Muistikeskus toimii siten paitsi paikallisena nähtävyytenä myös alati kasvavana tietoverkkojärjestelmänä.

Työryhmä näkee keskuksen uudenlaisena kansallisten traumojen käsittelymallina, jolle voisi olla käyttöä Suomea laajemminkin.

Tali-Ihantala -näyttelykeskukselle Lappeenrannan Linnoitukseen saneerattaviin ja rakennettaviin tiloihin sijoitetaan myös Ratsuväkimuseo sekä Lotta-museo ja kahvila.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi