Sokeriveroa sorvataan elintarvikeyritysten ja kansanterveyden ristipaineessa

Makeisvero tulee karkinystävien kauhuksi ensi heinäkuussa. Suunnitteilla on vielä laajempi sokerivero, johon tulisivat mukaan esimerkiksi keksit ja jäätelöt. Ongelmana on, että paljon sokeria sisältävien tuotteiden aukoton määrittely on vaikeaa. Lisäksi elintarviketeollisuudessa on erimielisyyttä, kuinka sokeriveroa pitäisi soveltaa.

Kotimaa
berliininmunkkeja
YLE

Ajatus sokeriverosta saa sekä kannatusta että vastustusta helsinkiläisessä marketissa käyneiltä asiakkailta.

- Tavallaan se voisi olla hyvä ajatus, sillä nykyään on niin paljon ylipainoisia ihmisiä. On kynnys ostaa suklaapatukka, jos se on kalliimpi, pohtii Michaela Högström.

Eeva-Liisa Viljasen mukaan veroja on riittävästi ilman terveydelle haitallisten tuotteiden verojakin.

- Eikä terveydelle haitallisia tuotteita tarvitse myöskään syödä.

Sokeriveron tavoitteena olisi sekä parantaa kansan ruokailutottumuksia että lihottaa valtion kukkaroa. Epäselvää on, viekö sokeristen ruokien korkea hinta todella kuluttajia terveempien vaihtoehtojen pariin.

- Uskon, että verolla on kulutusta hillitseviä vaikutuksia. Mutta onko terveydellisiä vaikutuksia? Ei ainakaan välittömiä, sillä tutkimusten mukaan menee kymmeniä ennen kuin saadaan merkittäviä tuloksia, kertoo verotukseen perehtynyt Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen erityistutkija Timo Rauhanen.

Haitallinen elintarvike vaikea määritellä

Heinäkuussa voimaan tuleva makeisvero koskee yksittäistä tuoteryhmää, joka määritellään tullinimikkeen perusteella.

Jos makeisvero laajenee sokeriveroksi, on määrittely jo vaikeampaa. Varsinkin tuontielintarvikkeista on hankala selvittää, kuinka paljon niissä on todella sokeria.

Myös maitotuotteet ovat ongelmallisia. Osassa jogurtteja on runsaasti sokeria, vaikka harva mieltää niitä sokeripommeiksi.

Vielä on auki, kuinka paljon tuotteessa pitäisi olla sokeria, jotta valmistaja joutuu maksamaan veroa.

Valmisteverot hankalia elintarviketeollisuudelle

Elintarviketeollisuuden sisällä on erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka sokeria sisältäviä tuotteita pitäisi verottaa. Elintarviketeollisuusliitto ei kannata valmisteveroja, vaan vaatii tilalle tasaisesti kaikkiin tuoteryhmiin vaikuttavaa arvonlisäveroa.

Virvoitusjuomateollisuus kokee virvoitusjuomaveron kilpailua vääristävänä. Juomateollisuus ajaakin sokeriveroa, jossa kaikki sokeria sisältävät tuotteet olisivat samalla viivalla.

- Kyllä meidän kantamme on selvä. Sokerivero olisi makeis- ja virvoitusjuomaveroa huomattavasti tasa-arvoisempi, ja sillä voisi olla jopa kansanterveydellisiä vaikutuksia, linjaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tero Kallio.

Lähteet: YLE Uutiset / Asko Jaakonaho