1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Pensseli-sedän levy valmistui

Vielä muutama kuukausi sitten kukaan Suomessa ei tiennyt, kuka on Ebdo Mihemed. Nyt hän on ampaissut tähdeksi, ja tunnetaan kautta maan nimellä Pensseli-setä.

viihde
Luurit päähän ja laulamaan
Asko Luomala

Mihemedin suosio lähti nousuun Youtube -videosta, (siirryt toiseen palveluun) jonka syyrialainen häälaulu kuulostaa hämmästyttävän paljon Suomen kieleltä. Nyt hän on kiertänyt Suomea ristiin rastiin, ja hurmannut rehdillä ja huumorintajuisella asenteellaan.

Viime viikolla Mihemed teki Hankasalmella levyn. Levyn tuotti Asko Luomala Musiikkifarmi Oy:sta.

- Tiivis viikko, voi sanoa. Maanantai-illasta lauantai-iltaan tehtiin töitä yhdessä ja erikseen.

Luomalaan oltiin yhteydessä puolitoista viikkoa sitten sunnuntaina, ja häneltä kysyttiin studioaikaa. Aikaa oli, mutta sitä ei ollut tarpeeksi.

- Sitten kuulin mistä on kyse, ja täytyihän sille raivata aikaa.

Kovin hyvin Luomala ei Pensseli-setä -ilmiötä etukäteen tuntenut.

- Joskus silloin kun tämä lehdistössä oli, niin ohitin sen. En ajatellut sitä musiikkiin liittyväksi millään tavalla, enkä Youtube -videoihin ollut ehtinyt perehtyä. Siinä me sitten katselimme niitä Pensseli-sedän kanssa yhdessä, siltä pohjalta että mitä lauluja levylle valitaan.

Levyntekoon Luomala lähtikin liki puhtaalta pöydältä.

- Aika monta yllätystä tulikin, sekä musiikillisesti että muuten. Mutta he ovat tietenkin ammattimuusikoita, eli mitään varsinaisia ongelmia ei ollut. Muutaman kerran meinasin mokata tarjoamalla viritysmittaria, kun tuntui ettei olla ihan vireessä. Sitten tajusin, että kyllä ne ovat vireessä, se viritys vain on erilainen.

Musiikki on yhteinen kieli

Yhteisen kielenkin kanssa oli niin ja näin. Syyrian pelimannien englanti ei loppujen lopuksi ollut kovin vahvaa.

- Alussa oli tulkki mukana tiiviisti, ja onneksi hän oli myös musiikkia tunteva ihminen. Täytyy myöntää, että musiikin kieli on sillä tavoin universaali, että aika helppoa se sillä tavoin olla.

Aikataulut puolestaan venyivät hieman toisella tavalla kuin mihin Luomalan pajalla on yleensä totuttu.

- Yleensä kun sovitaan aikataulu, se pitää aika hyvin kutinsa. Tietysti se johtuu siitä, että tiedetään hyvin mitä tehdään ja mitä on tulossa. Nyt ei maanatai-iltana ollut mitään tietoa mitä on tulossa ja millä aikataululla ja mitä tehdään.

- Mihemedillä oli kaksi muusikkoa mukanaan, enkä voinut tietää minkä tasoisia he ovat. Se olisi voinut olla katastrofi, ja siksi tästä levytyksestä ei kerrottu julkisuuteen eikä sitä sitten kommentoitu.

Katastrofia levytyksestä ei kuitenkaan tullut, vaan Mihemed ja muusikot olivat tehtävänsä tasalla. Se ei tietysti ole ihme, sillä kotimaassaan kokoonpano on erittäin kysytty esiintyjä.

- Levystä tuli hyvä, se on täynnä syyrialaista kansanmusiikkia. Heidän ohjelmistonsa on ällistyttävän laaja, satoja kappaleita, niistä voimme ottaa vain osan. Katselimme yhdessä, ja heidän mieltymystensä mukaan, että mitä he haluavat levyttää. Teimme heidän näköistään musiikkia, ja nyt nähdään haluavatko suomalaiset kuunnella syyrialaista musiikkia.

Lue seuraavaksi