1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sielunhoito

Sairaalasielunhoito täyttää Kuopiossa 50 vuotta

Sairaalapastorien ohella myös vapaaehtoistyöntekijät tekevät tärkeää työtä sairaalasielunhoidon saralla. Kuopiosta vapaaehtoisia juttukaverita ja kuulijoita löytyy sairaaloihin liki 30.

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

-Yksinäisyys on yksi suurimpia haasteita sairaaloissa, kuopiolainen sairaalapastori Maarit Koivurova sanoo. Kuopiossa sairaalasielunhoitoa on annettu jo 50 vuoden ajan. Silloisen keskussairaalan ja Julkulan B-sairaalan toiminnan lähes samanaikainen käynnistyminen antoi sysäyksen myös sairaalasielunhoidon aloittamiselle.

Sairaalasielunhoidon 50-vuotisjuhlaseminaari järjestettiin Kuopiossa keskiviikkona. Seminaarin teemoina olivat Ruumis, sielu ja henki.

Vapaaehtoistyöntekijät ovat sairaalapastori Koivurovan mukaan lisänneet olennaisesti monien potilaiden elämänlaatua. Vapaaehtoistyöntekijöillä on oma nimikkopotilas, jota he käyvät tapaamassa säännöllisesti. Tapaamiset ovat hoitoa tukevaa ja täydentävää toimintaa.

-Kaikessa on lähtökohtana potilaan kunnioittaminen ja hänen maailmankatsomuksensa kunnioittaminen, Maarit Koivurova korostaa.

Vapaaehtoistyöntekijät ovat sairaalasielunhoidon kouluttamia. Empatia, vastuu ja sitoutuminen ovat vapaaehtoistyöntekijän tärkeitä ominaisuuksia. Toiminnasta osastoilla sovitaan ylihoitajan kanssa.

Kuopiolainen osa-aikaeläkeläinen Ritva Nuutinen on käynyt tapaamassa 80-vuotiasta nimikkopotilastaan Siiri Hiltusta kolmen vuoden ajan Harjulan sairaalassa.

-Se on kyllä tärkeätä että kuuntelee ja kysyy mitä hänelle kuuluu ja mistä asioista hän haluaa kertoa. Myö ollaan Siirin kanssa jo kuin äiti ja tytär, Ritva Nuutinen kertoo.

Hän halusi lähteä auttamaan, koska on niin paljon yksinäisiä vanhuksia.

-Ritva on hyvin odotettu vieras. Odotan häntä joka sunnuntai tai jos se ei käy, niin sitten viikon varrella, Siiri Hiltunen pohtii.