Suomi menettää asemiaan tietoyhteiskuntana

Suomi on pudonnut tietoyhteiskuntana keskikastiin, arvioidaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportissa. Selvityksessä vaaditaan valtiolta nopeita toimia Suomen aseman palauttamiseksi ja uudenlaisten toimitatapojen luomiseksi.

talous
Tietokone puolukkavarpujen keskellä.
YLE / Petteri Juuti

Tietoyhteiskuntaraportin laatija Teppo Turkki sanoo, että Suomi on hukannut vuosisadan vaihteessa saavuttamansa etulyöntiaseman tietotekniikan huippuosaajana. Kansainvälisissä tietoyhteiskuntavertailuissa Suomi on jäännösijoilla ja kaula vain kasvaa edistyksellisimpiin maihin, kuten Tanskaan ja Etelä-Koreaan

Tieto ei kulje sähköisessä muodossa viranomaisten välillä eivätkä kansalaiset saa julkisia palveluja verkosta kuten monissa muissa maissa.

Turkun mukaan olisi sääli, jos julkinen valta ei pysty omaksumaan uuden ajan avointa yhteiskuntaa.

- On karmeaa, jos tämä halvaantuu hallintobyrkokratian projektiksi. Jos katsoo nuorta polvea, alle kolmekymppisiä, he elävät jakamisen kulttuurissa, sosiaalisen median maailmassa ja liikkuvat ihan eri tavalla yhteiskunnassa. He ovat erilaisia kansalaisia. En tiedä miten he äänestävät, mutta karmeinta olisi, että tämä jäisi vain hallinnon sisäiseksi kehittämisohjelmaksi. Kyllä kysymys on isommasta yhteiskunnan muuttumista, Turkki jyrisee.

Turkki penää nopeita toimia

Raportissa esitetään monen kohdan ohjelma, jolla Suomi palautetaan takaisin aidoksi tietoyhteiskunnaksi. Sen kulmakivenä on kansallinen perusrekisteri, johon kootaan kaikki viranomaistieto valtiolta ja kunnista. Siihen kytketäään avoin kansalaisvaikuttaminen, joka on monessa muussa maassa jo arkipäivää.

Vetovastuu tulisi antaa valtiovarainministeriölle, jossa on jo nyt tehty paljon asiaan liittyvää valmistelua. Teppo Turkin mielestä tärkeintä on kuitenkin toimia eikä jahkailla.

- Kyllä nämä keskeiset päätökset pitäisi tehdä ensi vuoden aikan ennen seuraavia vaaleja, hän painottaa.

Raportissa uskotaan, että aito digitaalinen tietoyhteiskunta vapauttaa ihmiset järkeviin töihin. Syntyy säästöä, työllisyys paranee ja eläkeongelmakin helpottuu. Teppo Turkki ei väitä, että raportin esitysten toimeenpano pelastaisi kaiken, mutta antaa se ainakin potkua muutokseen.

- Digitalisaatio on läpitunkeva muutosvoima ja mahdollistaa uuden toimintapakulttuurin. Positiivisimmillaan se vie meitä eteenpäin tehokkaammin, tuottavammin ja nopeammin kuin jos sitä ei tehdä, Turkki uskoo.

Teppo Turkin apuna raportin laadinnassa oli ohjausryhmä, johon kuuluivat Risto Siilasmaa, Pekka Ala-Pietilä, Sari Baldauf ja Matti Lehti.

Lähteet: YLE Uutiset / Aapo Parviainen