1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas lupaa jatkaa presidenttinä vaaleihin asti

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on luvannut jatkaa presidenttinä, kunnes uudet vaalit saadaan järjestettyä. Abbas kuitenkin toisti aiemman puheensa, ettei hän enää aio asettua ehdolle vaaleissa.

Mahmud Abbas Kuva: Abed Al Hashlamoun / EPA

Chilen pääkaupungissa Santiagossa puhunut Abbas sanoi, että palestiinalaishallinto pyrkii yhä järjestämään uudet vaalit. Viime viikolla Abbas vahvisti, että tammikuulle suunniteltuja vaaleja on lykättävä Gazan kaistaletta hallitsevan islamistisen Hamas-järjestön vastustuksen takia.

Palestiinalaisten presidentti sanoi, että jos sovinto Hamasin kanssa saadaan aikaan seuraavan kuukauden tai kahden aikana, vaalit voitaisiin järjestää nopeasti sovun jälkeen.

Abbas toisti kuitenkin, ettei hän itse aio hakea uudelle kaudelle. Syyksi hän on jo aiemmin ilmoittanut pettymyksensä Lähi-idän rauhanprosessin jämähtämiseen ja Yhdysvaltain asenteeseen.

Abbasin lupaus jatkaa presidenttinä tuleviin vaaleihin asti hälvensi pelkoja mahdollisesta valtatyhjiöstä palestiinalaisalueilla. Fatahia edustava Abbas oli määrännyt presidentin- ja parlamenttivaalit pidettäväksi 24. tammikuuta, kun Hamas oli kieltäytynyt allekirjoittamasta sovintoehdotusta, jonka mukaan vaalit olisi pidetty kesäkuussa.