Dubai pyytää lykkäystä lainanmaksuun

Dubain valtio-omisteinen sijoitusyhtiö Dubai World on pyytänyt velkojiltaan kuuden kuukauden lykkäystä lainojensa takaisinmaksuun. Yhtiö on myös pyytänyt suurelta kansainväliseltä tilintarkastusyritys Deloittelta apua taloutensa tasapainottamiseen.

talous

Dubain nopean talouskasvun taustalla olevalla yhtiöllä on vajaan 40 miljardin euron velat. Dubai Worldin ensi vuoden toukokuuhun pyytämä lykkäys on sokeerannut finanssimarkkinat, sillä asiantuntijoiden mukaan viime kuukaudet on uskottu, että yhtiö pystyy maksamaan velkansa.

Kansainvälinen talouden taantuma iski Dubai Worldiin - ja samalla Dubaihin - rankasti. Kuusi edeltävää vuotta olivat maassa nopean talouskasvun aikaa, mutta vuoden 2008 jälkimmäisellä puoliskolla alkoi Dubain taloudessa syöksykierre. Esimerkiksi kiinteistöjen hinnat ovat kääntyneet jyrkkään laskuun.

Asiantuntijoiden mukaan Dubain hallitus maksaa nyt kovaa hintaa mahtailevasta talousmallistaan, joka on perustunut ulkomaiseen valuuttaan ja jättimäisiin rakennusprojekteihin. Dubain uskotaan kääntyvän talouspolitiikaltaan konservatiivisemman Abu Dhabin puoleen talousvaikeuksiensa kanssa.

Dubai ja Abu Dhabi ovat itsehallinnollisia emiraattikuntia, jotka yhdessä viiden muun emiraatin kanssa muodostavat Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Lähteet: YLE Uutiset