Tärkeät tietoliikenneverkot halutaan suomalaisomistukseen

Hallitus kaavailee tietoliikenteen runkoverkon palauttamista suomalaisomistukseen. Miljardihanketta perustellaan sillä, että luotettava tietoliikenne- ja puhelinverkko on elintärkeä yhteiskunnan toiminnalle.

talous
Kuva "Internet-yhteys ei onnistunut" -ilmoituksesta tietokoneen ruudulla.
YLE

YLE Uutisten tietojen mukaan hallitus pohtii mittavaa, jopa miljardiluokan hanketta yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja säätelevän tietoliikenteen runkoverkon saamiseksi suomalaisomistukseen.

Mikäli verkot eivät toimi maan huoltovarmuus kärsii ja ongelmien vyyhti voi olla pitkäkin. Tämä koskee yhtä lailla normaali- kuin poikkeusoloja.

Puolustusministeri Jyri Häkämies pitää kielen keskellä suuta salaisesta hankkeesta kysyttäessä.

- Voisi sanoa näin, että globalisaation kiivaimpina vuosina kansallinen intressi ei ehkä ollut riittävästi esillä ja nyt on pohdittu miten tässä muuttuneessa tilanteessa intressit turvataan, Häkämies muotoilee.

Verkko puhelinyhtiöiden hallussa

Myös liikenne-ja viestintäministeriössä ollaan salaisesta hankeesta vaitonaisia, mutta yhteiskunnan haavoittuvuus verkkoyksikön päällikköä Juhapekka Ristolaa kyllä huolettaa.

- Tämä epätoivottava kehä voi aiheuttaa sen, että pankkiautomaatit eivät toimi, rahaa ei ole nostettavissa, kauppojen maksuvarmistukset eivät toimi tai elintarvikkeiden jakeluun tulee ongelmia. Uhkakuvia on lukuisia, jos tietoverkot ja sähköt menevät samanaikaisesti poikki, Ristola sanoo.

Tietoliikenteen runkoverkko on tällä hetkellä mm. TeliaSoneran, Elisan, DNA:n ja Finnetin omistuksessa. Laajimmat siivut verkosta ovat Elisalla ja pääosin ruotsalaisten omistamalla TeliaSoneralla.

- Nämä verkon kriittiset kohdat ovat jo olemassa ja ne sijoittuvat Suomen alueelle. Sen tarkemmin en nyt lähde asiaa kommentoimaan, sanoo viestintäneuvos Juhapekka Ristola.

Hallituksen suurhankkeella pyritään siis estämään ei-toivotut yritysvaltaukset. Samanlaiseen tilanteeseen jouduttiin viimeksi syksyllä, kun valtio kiirehti hankkimaan vaikeuksiin joutuneiden islantilaissijoittajien Elisa-osuudet, jotka uhkasivat siirtyä ulkomaille.

- Televerkoilla on varsin keskeinen merkitys julkiselle hallinnolle ja erilaiselle viranomaistoiminnalle eli siinä mielessä asia on merkittävä, ministeri Häkämies katsoo.

Lähteet: YLE Uutiset