1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaalat suunnittelevat vapaaehtoisten hoitajien kouluttamista

Sairaaloissa kaivataan yhä enemmän vapaaehtoisia vierailemaan pitkäaikaispotilaiden luona. Tulevaisuudessa vapaaehtoiset saattavat avustaa myös potilaiden hoitotoimissa. Joillakin paikkakunnilla kirkko on ruvennut kouluttamaan vapaaehtoisia sairaaloille.

Kuva: YLE

Kuopiolainen lääketyöntekijä Ritva Nuutinen käy tapaamassa terveyskeskuksen vuodeosastolla potilasta, jonka huonetoverit eivät juuri enää pysty kommunikoimaan.

- Keskustelemme päivän tapahtumista; mitä lehdessä on, mitä televisiossa on tapahtunut ja juttelemme uutisista. Ja sitten vielä talkkarit ja salkkarit, kertoo Nuutinen

Hän viettää sairaalassa pari tuntia sunnuntaisin.

- Kun sunnuntaina ei paljon tapahdu sairaalassa, niin vierailuni on ihan ohjelmanumero hänelle siellä. Vierailu antaa minullekin hyvän mielen, kun näkee, että olen odotettu ja että potilas on iloinen, kun menin hänen luokseen, Nuutinen kuvailee.

Vapaaehtoisten jaksamista tuetaan

Vapaaehtoisia ovat kouluttaneet järjestöt, mutta myös evankelis-luterilainen kirkko on ruvennut panostamaan vapaaehtoisten koulutukseen. Kuopiossa sairaalateologit kouluttivat pari vuotta sitten noin 50 vapaaehtoista, joista lähes 30 on nyt toiminnassa mukana. Vapaaehtoisten jaksamista pyritään myös tukemaan.

- Soittelemme, pidämme palavereja, teemme retkiä ja yritämme sitä jatkokoulutustakin koko ajan järjestää Kuoleman kohtaaminen on yksi tärkeä asia. Kun on pitkäaikaissairaista kysymys, niin vapaaehtoiset joutuvat myös kokemaan sen, että oma potilas saattaa kuolla ja kuolee monessa tapauksessa, kertoo sairaalapastori Maarit Koivurova.

Kuopion sairaaloiden johtavan ylihoitajan Ritva Paavola-Ikäheimon mukaan pitkäaikaisosastoilla on yhä enemmän vanhuksia, joiden lapset asuvat muualla tai jotka ovat jo kotona asuessaan kärsineet masennuksesta ja kontaktien puutteesta. Samaan aikaan kuntien talousvaikeudet karsivat resursseja.

- Uskon, että tilanne hoitoalalla kiristyy. Kun alalle tulijoiden määrä vähenee, niin joudumme jo muutaman vuoden sisällä kouluttamaan vapaaehtoisvoimia jopa hoitotyöhön, perushoidollisiin pesuihin ja syöttämiseen. Monissa muissakin rikkaissa maissa on jouduttu paljon vapaaehtoisia käyttämään jo nyt, Paavola-Ikäheimo sanoo.