1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obamakin armahti kiitospäiväkalkkunan

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on myöntänyt ensimmäisen armahduksensa. Tytärtensä Sashan ja Malian myötävaikutuksella Obama säästi keskiviikkona 20-kiloisen kalkkunan, jonka oli määrä päätyä presidentilliseen kiitospäiväpöytään.

Ulkomaat

Rohkeus- eli Courage-nimen saaneen kalkkunan toimitti Valkoiseen taloon Yhdysvaltain kansallinen kalkkunaliitto. Perinne on jatkunut vuodesta 1947, jolloin liitto ensi kerran toimitti kalkkunan presidentti Harry S. Trumanin kiitospäiväpöytään.

Sashan ja Malian kanssa kalkkunaa vastaanottanut Obama totesi kuitenkin, että Rohkeus säästetään syömiseltä. Obama kuitenkin kertoi, että ainakin presidentit Dwight D. Eisenhower ja Lyndon B. Johnson oikeasti söivät lahjaksi saamansa linnut.

- Heitä ei voi siitä syyttää, koska tuokin on hyvännäköinen lintu, Obama sanoi Rohkeudesta.

George Bush vanhempi oli ensimmäinen presidentti, joka virallisesti armahti hänelle toimitetun kalkkunan. Obama puolestaan vitsaili, että hän haluaisi unohtaa tämän tradition ja syödä Rohkeuden.

- Kiitos Malian ja Sashan väliintulon - koska itse aioin syödä tämän kaverin - Rohkeus säästyy tältä kamalalta ja makoisalta kohtalolta, Obama totesi. Obaman mukaan kalkkuna pääsee viettämään loppuelämänsä "rauhassa ja hiljaisuudessa" - yhteen Disneyn huvipuistoista.

Presidentti Abraham Lincoln julisti marraskuun viimeisen torstain kiitospäiväksi keskellä sisällissotaa vuonna 1863 kiitokseksi Jumalalle varhaisten uudisasukkaiden selviämisestä vaikeina talvina. Päivän taustalla on kuitenkin perinteinen sadonkorjuujuhla.

Periamerikkalaiseen kiitospäivään kuuluu täytetyn kalkkunan syöminen lounaaksi tai illalliseksi. Kalkkunan kanssa on yleisesti tarjolla esimerkiksi karpalohyytelöä ja perunamuussia, jälkiruoaksi puolestaan nautitaan kurpitsapiirakkaa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi