Mepit äänestivät ranskalaisfilmille EU-palkinnon

Ranskalaisohjaaja Philippe Lioret on saanut EU-parlamentin Lux-filmipalkinnon elokuvallaan Welcome. Eurokansanedustajien valitsema voittaja palkittiin 87 000 eurolla, joka on tarkoitettu elokuvan kääntämiseen EU:n kaikille 23 viralliselle kielelle. Lisäksi tehdään omat versionsa kuulo- ja näkövammaisille ja huolehditaan siitä, että filmi on saatavissa EU-maissa ainakin DVD-versiona.

kulttuuri
Kaksi miestä harmaalla tuulisella rannalla, toinen kyyhöttää märkäpuvussa, toinen polvillaan vieressä ison urheilukassin kanssa
Agora Films Sàrl

Lux-palkinnon pyrkimyksenä on murtaa kielimuureja, jotka usein haittaavat eurooppalaisten elokuvien pääsyä muihin jäsenmaihin. Toiseksi palkinnolla kannustetaan elokuvantekijöitä puuttumaan Eurooppaa polttaviin sosiaalisiin kysymyksiin. Welcome-elokuvassa niitä ovat maahanmuutto ja perusoikeudet.

Euroopan parlamentin puhemiehen Jerzy Buzekin mukaan parlamentti odottaa Lux-palkinnolta paljon.

- Haluamme, että elokuvat herättävät keskustelua, joka kiinnostaa myös kansalaisia, ja pohtivat kysymyksiä, joilla on merkitystä meille kaikille, myös europarlamentille, Buzek sanoo.

Lioret puntaroi omassa elokuvassaan maahanmuuttajien maailmaa, toiveita ja unelmia. Buzekin mukaan nämä kysymykset ovat yhteiskunnalle erittäin merkityksellisiä eikä se voi sivuuttaa niitä.

Äänioikeus vaati kaikkien ehdokkaiden katselua

Europarlamentin Lux-palkinto myönnettään vuosittain draama- tai dokumenttielokuvalle, joka käsittelee eurooppalaisen indentiteetin peruskysymyksiä, painottaa Euroopan kulttuurin monimuotoisuutta tai ruokkii integraatiokeskustelua. Myös animaatiofilmit kelpaavat kisaan.

Lux-voittajasta pääsivät äänestämään ne eurokansanedustajat, jotka olivat käyneet katsomassa kaikki kolme finalistia.Tänä vuonna ne olivat Welcomen lisäksi bulgarialaisen Kamen Kalevin ohjaama Eastern Plays ja saksalaisen Hans-Christian Schmidin Sturm.

Eastern Plays kertoo huumekoukusta selvinneen itäeurooppalaisen nuorukaisen kamppailusta identiteettinsä löytämiseksi. Sturm puolestaan on Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen naissyyttäjän tarina hänen yrittäessään kaikin keinoin saada Bosnian sotarikoksista epäillyn kenraalin tuomiolle.

Lähteet: YLE Uutiset