Veijarimainen Kekkonen valtaa teatterilavan

Porin teatteri marssittaa näyttämölle presidentti Kekkosen ja kuuluisan, vuoden 1961 noottikriisin. Ensi viikolla ensi-illassa nähdään Bengt Ahlforsin ja Johan Bargumin kirjoittama poliittinen veijaritarina Suomen lähihistoriasta. Katsojien ei uskota kavahtavan poliittista aihetta, sillä näytelmässä sekoitetaan faktaa ja fiktiota huumorilla maustettuna.

Urho Kekkonen
Presidentti Kekkonen kuntoilee Porin teatterin näytelmässä Nootti.
YLE / Mari Itkonen

Veijaritarinaksi tituleerattu uutuusnäytelmä Nootti esittelee vallanpitäjiä ja vallanpitoa 50 vuoden takaa. Syksyllä 1961 Neuvostoliitto jätti Suomelle nootin, joka ilmaisi naapurin huolen Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Poliittisen lähihistorian uskotaan kiinnostavan yleisöä, sillä monet näytelmän aiheet ovat edelleen ajankohtaisia.

- Tässä puhutaan muun muassa Natoon liittymisestä ja muista aiheista, jotka tuntuvat olevan Suomessa ikuisesti ajankohtaisia, presidentti Kekkosta näyttelevä Jukka Juolahti toteaa.

Pääroolissa nähtävä Jukka Juolahti on sukeltanut Kekkosen rooliin tutustumalla aikalaiskirjoitteluun ja presidentin persoonaan. Juolahti oli 6-vuotias, kun Kekkosesta tuli presidentti.

- Kyllähän tässä aika suurin saappaisiin saa astua, mutta tähän haasteeseen pitää tarttua rohkeasti. Mutta en pelkää sitä miten ihmiset suhtautuvat minun tulkintaani Kekkosesta. Ei siitä tulisi mitään jos miettisin mitä kaikki muut miettivät. Tuskinpa Kekkonenkaan sitä ajatteli. Uskon vahvasti, että hänellä oli koko kansakunnan etu aina mielessä, Juolahti pohtii.

Faktaa ja fiktiota iloisesti sekaisin

Noottikriisin vaiheet ja taustat ovat jääneet historian kirjoituksessa osittain epäselviksi. Yleisimmän käsityksen mukaan Neuvostoliitto halusi pitää takuumiehenä pidetyn Kekkosen vallassa. Eräänlaisten salaliittoteorioiden mukaan Kekkonen olisi itse junaillut noottikriisin oman asemansa pönkittämiseksi.

Porin teatterin näytelmässä faktaa ja fiktiota sekoitetaan ja aihetta lähestytään humoristisella vakavuudella.

- Voi tämä poliittinen aihe joitain katsojia karkottaa. Uskomme kuitenkin tämän kiinnostavan suurta osaa yleisöstä, sillä olihan Kekkonen jo itsessään sen verran mielenkiintoinen ja tunteita herättävä hahmo. Toivottavasti tämä herättää keskustelua, teatterinjohtaja Patrik Drake toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen