1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaiset järkyttyneet sikatilojen oloista

Ruotsissa kohistaan sikojen huonosta kohtelusta. Eläinsuojelujärjestön kuvaamat videot sadalta sikatilalta ovat järkyttäneet niin kuluttajia kuin päättäjiäkin. Eniten julkisuutta ovat saaneet Ruotsin lihantuottajien järjestön puheenjohtajan sikatilan karmeat olot. Lars Hultström istuu myös suomalaisen ruokatalon HKScanin hallituksessa.

Kuva: Jani Aarnio / YLE

Eläinsuojelijoiden sadalta sikatilalta kuvatut kärsivien sikojen kärsimykset ovat saaneet monet ruotsalaiset pohtimaan tulevan joulun ruokalistaa. Valtaosassa kahden vuoden aikana salaa ja luvatta kuvatuissa sikaloissa olosuhteet olivat todella karmivat.

Ruotsin lihantuottajien puheenjohtajan Lars Hultströmin tilalta taltioidut kuvat kertoivat erityisen ankeista oloista: karsinassa olevat siat olivat likaisia ja osin sairaita - joukossa makasi turvonneita sian raatoja, joita muut siat kalvoivat. Ruotsin maatalousministeri Eskil Erlandsson oli kuvista järkyttynyt ja sanoi nähdyn aiheuttaneen luottamuspulan tuottajiin.

Alan maine laajalti pilalla

Ruotsin lihantuottajien puheenjohtaja Lars Hultström on johtava sianlihantuottaja. Hänen sikaloistaan lähtee teuraaksi vuosittain yli 10 000 eläintä. Lisäksi Hultström on Ruotsin Maataloustuottajien liiton sekä Ruotsin tuotantoeläinten terveyttä vaalivan järjestön hallitusten jäsen.

Ruotsissakin vahva suomalainen ruokatalo HKScan ilmoitti, ettei se ota vastaan Hultströmin teurassikoja - Hultström istuu myös HKScanin hallituksessa.

HKScan on keskeyttänyt toistaiseksi teurassikojen toimitukset neljältäkymmeneltä tilalta, joista on tehty rikosilmoitus.

Eläinsuojelijoiden tutkimuksen mukaan lähes kaikilla tiloilla oli jotain huomautettavaa. Esimerkiksi lähes puolessa sikaloista oli kuolleita eläimiä usein muiden kanssa samassa karsinassa, eläimet olivat likaisia ja niillä oli hoitamattomia haavoja eivätkä olosuhteet vastanneet lain määräyksiä.

EU:n maatalouskomissaarin Marianne Fischer Boelin mukaan koko maatalousyhteisö kärsii nyt nähdyistä kuvista ja väärinkäytöksistä.