Homoyhteisö kimpaantui Idol-tähden esiintymiskohusta

American Idol -tähti Adam Lambertin gaalaesiintymisestä noussut kohu paisuu Yhdysvalloissa. Sunnuntaisen esiintymisen jälkeen avoimesti homoseksuaali Lambert muun muassa hyllytettiin television aamuohjelmasta ja koko tapaus sai tunteet kuumentumaan myös amerikkalaisessa homoyhteisössa.

viihde

Sunnuntaina järjestetyssä American Music Awards -palkintogaalassa American Idol -tähti esiintyi viimeisenä artistina. Esityksen aikana hän matki seksiaktia taustatanssijansa kanssa ja suuteli mieskitaristia suulle. Gaalan näyttänyt ABC-kanava sai esityksen jälkeen 1 500 valitusta Lambertin esityksestä.

Tapauksen jälkeen tv-kanava perui Idol-tähden esiintymisen suositussa Good Morning America -aamuohjelmassa. Lambert pääsi kuitenkin selvittämään kohua kilpailijakanava CBS:n The Early Show -ohjelmassa. Hän ei katunut esitystään, vaikka myönsikin riehaantuneensa lavalla aiottua enemmän. Lambert arveli, että vastaavanlaista kohua ei olisi syntynyt, jos esiintyjä olisi ollut nainen eikä homomies.

Idol-tähteä haastatellut CBS-kanava esitti ohjelmassa pätkän esitystä, jossa Lambertin suuteleminen toisen miehen kanssa oli sumennettu. Tästä puolestaan kimpaantuivat amerikkalaiset homojen oikeuksia ajavat ryhmät. He syyttivät tv-kanavaa hurskastelusta, sillä sama kanava oli näyttänyt normaalisti Madonnan ja Britney Spearsin lavasuutelun MTV Video Music Awardseissa vuonna 2003.

Homoaktivistit ovat myös arvostelleet Adam Lambertia tämän esityksestä. Arvostelijoiden mukaan esitys vahvistaa stereotypioita homojen elämästä, joka pyörii vain seksin ympärillä. Aktivistit ovat olleet myös huolissaan Lambert-kohun vaikutuksesta Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun samaa sukupuolta olevien avio-oikeuksista.

American idol -kisassa tänä vuonna toiseksi tulleelle Adam Lambertille kohu on ollut myös eduksi. Hänen esikoisalbuminsa julkaistiin maanantaina ja se on ollut ainakin Yhdysvalloissa yksi viikon myydyimmistä levyistä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset