1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalkkuna

Kalkkuna kasvaa joulupöytään

Kiitospäivänä Yhdysvalloissa kalkkunat olisivat jo hengettöminä ruokapöydän kruunuina, meillä Suomessa ne saavat vielä kasvaa kohti joulupöytää. Asikkalan Iso-Äiniöllä Juha Kamppila kasvattaa kalkkunat untuvikoista syötäviksi.

kalkkuna
Nuoria kalkkunoita Asikkalassa, Kokkolan tilalla.
Kalkkunakukkoja ja -kanoja ei nuorena erota toisistaan.YLE Lahti

Kalkkuna kasvaa vauhdilla. Se satakertaistaa painonsa kolmessa kuukaudessa, joten untuvikot varttuvat ruuaksi nopeasti. Nuorilla kalkkunoilla kanat ja kukot ovat samannäköisiä.

- Vanhemmiten kukkojen pää voi muuttua niiden suuttuessa USA:n lipun väriseksi, nauraa kalkkunankasvattaja Juha Kamppila kiitospäivänä tehdyssä haastattelussa.

Kalkkuna on parvilintu ja parvessa on tietty nokkimisjärjestys. Kamppilan kasvattamat kalkkunat ovat valkoisia, aiemmin suosittiin pronssikalkkunaa. Villikalkkunat ovat mustia ja laihempia kuin jalostetut lentotaidottomat tarhatut linnut.

Kalkkunaa on pidetty ärhäkkänä lintuna, mutta lähinnä ne ovat uteliaita varsinkin kirkkaita värejä kohtaan. Suomessa kalkkuna saa elää kalkkunamaisempaa elämää kuin esimerkiksi USA:ssa. Linnut saavat pitää nokkansa, toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa nokka katkaistaan.

- Se tuntuu, jos lintu nokkaisee, koska nokka on terävä. Käsien kanssa täytyy olla vähän varuillaan, Kamppila kuvaa.

Juha Kamppila on kasvattanut kalkkunoita jo 25 vuotta. Aluksi kalkkunan kulutuksen kasvu oli nopeaa, se kasvoi parillakymmenellä prosentilla joka vuosi.

- Sika tuli joulupöytään sata vuotta sitten, kalkkuna on siitä 70-80 vuotta jäljessä. Ihan joka joulupöytään se ei ole vielä päässyt, kertoo maatalousyrittäjä Juha Kamppila.

Vaikka lintuja on vähän, ne eivät ole lemmikkejä, vaan tuotantoeläimiä. Kokkolan tilalta kalkkunat myydään suoraan kuluttajille. Suomessa vähittäiskauppaan kasvatetaan kalkkunoita suuryksiköissä. Pihakalkkunoiden kasvatus hyytyi lintuinfluenssasäädöksiin.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi