Nuori teatteriväki verkottuu Tampereen harrastajateatterifestivaaleilla

Tampereella järjestettävä nuorten harrastajateatteriryhmille suunnattu Murros-festivaali pyrkii tarjoamaan tekijöille verkostoitumisen mahdollisuuksia. Nuoret teatteriharrastajat toivoisivat kuitenkin, että festivaalin yhteisöllisyyttä parannettaisiin entisestään.

kulttuuri

Työväen näyttämöiden liiton kolmatta kertaa järjestämä festivaali esittelee viikonloppuna Tampereella kahdeksan 13 - 20-vuotiaiden nuorten tekemää teatteriesitystä eri puolilta suomea.

Tarkoituksena on, että nuoret saavat Murros-festivaalilla esityksistään ammattilaispalautetta. Tärkein ajatus festivaalin järjestämisessä on kuitenkin nuorten tekijöiden mahdollisuus verkostoitumiseen, kertoo Työväen näyttämöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell.

- He näkevät mitä muut tekevät, pääsevät keskustelemaan ja voivat osallistua koulutukseen. Ja ennen kaikkea nuoret tapaavat toisiaan, jolloin oma tekeminen heijastuu muiden tekemiseen, Artell iloitsee.

Muiden esityksiin ei ole aikaa eikä rahaa

Festivaalilla esiintyvät Sanni Kallio ja Vilma-Lotta Lehtinen eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä tapahtuman yhteisölliseen puoleen. Heidän mukaansa ongelmana on muun muassa se, ettei festivaalille osallistuvilla nuorilla ole aikaa eikä varaa käydä seuraamassa muiden esityksiä.

- Eihän se ole mikään festaritunnelma, jos kaikki on ihan hajallaan ja vain silloin tällöin saa esittää omia esityksiään. Se on ennemminkin jonkinlaista keskitettyä teatteria, Sanni Kallio moittii.

Vilma-Lotta Lehtisen mukaan on ikävää, että nuoret kustantavat itsensä katsomaan muiden tekemää teatteria festareille.

- Paikan päällä kaikki kulkevat kuitenkin laput silmillä ja keskittyvät omaan esitykseensä, Lehtinen epäilee.

Pyjamabileet ja soppatykki

Työväen näyttämöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell vastaa kritiikkiin ja lupaa ottaa nuorten mielipiteen vakavasti. Yhteisöllisyyteen Murros-festivaaleilla on pyritty esimerkiksi järjestämällä nuorille parin tunnin mittainen yhteinen illanvietto.

- Siellä kaikki ryhmät ovat paikalla ja tutustuvat toisiinsa. Illanvietossa he näkevät myös toistensa tekemää ohjelmaa. Olettamus on myös, että järjestettyihin työpajoihin osallistuisi nuoria eri ryhmistä. Artell kertoo.

Parin tunnin illanvieton ja maksullisten työpajojen sijaan nuoret peräänkuuluttaisivat festareille enemmän talkoohenkeä.

- Vuokrataan soppatykki Pirkkalan lennostosta, koulumajoitus ja pyjamabileet neljältä aamulla, ehdottaa Vilma-Lotta Lehtinen.

Sanni Kallion mukaan kyse on pienistä käytännön asioista. - Kun ihmiset pistetään olemaan yhdessä, niin heistä tulee ystäviä!

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Pulakka