1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalmari, Saarijärvi

Neittaanmäki ei lähde Kivijärven kunnanjohtajaksi

Kivijärven johtoon valittu ex-kansanedustaja Petri Neittaanmäki ei ota vastaan kunnanjohtajan tehtävää. Neittaanmäki kertoo vetäytyvänsä tehtävästä palkkakysymyksistä syntyneen kohun ja sitä seuranneen luottamuspulan vuoksi.

Petri Neittaanmäki hakee Kivijärven kunnanjohtajaksi Kuva: YLE / Jyrki Valkama

Kohu sai alkunsa, kun Kivijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) kertoi YLE Keski-Suomen haastattelussa, että Neittaanmäen palkkatoive tuntui pienelle kunnalle liian kovalta. Neittaanmäen palkkatoive, 6 500 euroa kuukaudessa, on Kalmarin mukaan yhtä suuri kuin huomattavasti suurempien naapurikuntien, Saarijärven ja Äänekosken johtajilla.

Neittaanmäki suivaantui Kalmarin puheista ja korostaa, että palkkatoive on ollut valtuuston tiedossa silloin, kun kunnanjohtajaa valittiin. Neittaanmäki syytti Kalmaria politikoinnista luottamuksellisella asialla eikä pitänyt siitä, että luottamukselliset neuvottelut johtajasopimuksesta vedettiin julkisuuteen.

-Kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Piispanen (kesk.) varmisti vielä ennen valintakokousta palkkatoivomukseni, joten se on ollut päätöksen tehneen kunnanvaltuuston tiedossa valintaa tehtäessä, Neittaanmäki kirjoittaa blogistaan.

"Valintani ei kelvannut Kalmarille"

Neittaanmäen mukaan johtajasopimus on monikohtainen asiakirja, jonka osana palkasta sovitaan. Hän pitää täysin tahdittomana sitä, että kunnanvaltuuston puheenjohtaja kommentoi julkisuudessa luottamuksellisia neuvotteluita, joiden osapuoli hän ei edes itse ollut.

-Vielä erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että hallituksen lisäksi myös valtuuston puheenjohtajan tiedossa on ollut, että olen ollut valmis alentamaan palkkaani tuhannella eurolla. Näin ollen julkisuudessa esitetyt lausahdukset ”Neittaanmäki on liian kallis mies pieneen kuntaan”, voidaan nähdä vain yhdellä tavalla, tykittää Neittaanmäki.

Hän kertoo tienneensä, että valtuuston puheenjohtaja ei ole kannattanut hänen valintaansa kunnanjohtajaksi missään vaiheessa.

-Hänen lausuntonsa ovat nähtävissä kunnanjohtajavalinnan jatkokierroksena, kun johtajavalinta ei ollut hänelle itselleen mieluinen. Tämän toiminnan tarkoituksena on ollut vaikeuttaa tehtävässä aloittamistani tai jopa estää se, sanoo Neittaanmäki.

Neittaanmäen mielestä tämä kaikki on johtanut siihen, että hän ei aio ottaa vastaan virkaa Kivijärven kunnanjohtajana. Työsuhteen on hänen mukaansa perustuttava ehdottomaan luottamuksellisuuteen.

-Katson, ettei tehtävän menestykselliselle hoitamiselle ole enää edellytyksiä valtuuston puheenjohtajan toiminnan vuoksi. En halua aloittaa työtä tällaisessa epäterveessä ilmapiirissä, kertoo Neittaanmäki.

Kalmari: "Kyseessä väärinkäsitys"

Valtuuston puheenjohtaja Kalmari puolestaan katsoo, ettei hän YLE Keski-Suomelle maanantaina antamassaan haastattelussa käsitellyt luottamuksellisia asioita, vaan jo aiemmin julkisuudessa olleita tietoja. Kalmari kertoi torstaina, että kyse on väärinkäsityksestä.

-En ole missään vaiheessa sanonut Neittaanmäkeä liian kalliiksi mieheksi. Totesin, että kaikki toivoisivat, että saataisiin Petri tulemaan, mutta palkassa pitäisi ehkä molempien tulla vastaan. Totesin, että tuntuu kovalta maksaa sama tai kovempi palkka kuin Saarijärven tai Äänekosken kaupunginjohtajalle, puolustautuu Anne Kalmari.

-Tämä palkkatoive on julkisesti ollut lehdissä monta viikkoa, eli ei ole kysymys salassapidettävästä tai luottamuksellisesta tiedosta. Olen pahoillani, jos Petrille on syntynyt väärä käsitys siitä, että hän olisi liian kallis mies. Toive olisi vieläkin, että jos tämä väärinkäsitys oikenee tästä, niin voisimme keskustella aiheesta. Luottamus minulla on Petriä kohtaan. Toivon, että se voisi vielä syntyä toisinkin päin, Kalmari sanoo.

Jyväskylässä vuonna 1975 syntynyt Petri Neittaanmäki Keskustan kansanedustajana vuosina 1999-2007. Nykyisin Neittaanmäki toimii europarlamentaarikko Hannu Takkulan erityisavustajana. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kunnanhallitus pohtii tilannetta maanantaina

Petri Neittaanmäen vetäytyminen Kivijärven kunnanjohtajuudesta tuli yllätyksenä johtajasopimusta neuvotelleelle Kivijärven hallituksen puheenjohtajalle Risto Piispaselle (kesk.). Piispasen mukaan johtajasopimuksesta neuvoteltiin hyvässä hengessä ja neuvottelut olivat jo hyvin pitkällä.

Piispanen sanoo, ettei hän tiedä, mikä loppujen lopuksi johti Neittaanmäen vetäytymisilmoitukseen.

Kivijärven hallitus keskustelee kunnanjohtajakysymyksestä maanantaina. Piispasen mukaan ratkaisut ovat auki, mutta kunnallislakia ja hallintosääntöä tullaan lukemaan tarkkaan.