Varusmiehet tiedon valtaväylään

Korvaako miniläppäri tulevaisuudessa kenttälapion? Kysymystä pohdittiin torstaina Tikkakoskella, kun Luonetjärven Sotilaskotiyhdistys ja Elisa Oyj lahjoittivat varusmiesten käyttöön 20 kannettavaa tietokonetta.

varusmiehet
Varusmiehet ottivat Elisan ja Sotilaskotiyhdistyksen lahjoittamat tietokoneet vastaan innostuneina.YLE Keski-Suomi / Saija Käkönen

Luonetjärven Sotilaskotiyhdistys juhli 70-vuotista taivaltaan lokakuun lopussa. Yhdistysten ja yritysten antamat lahjoitusvarat päätettiin käyttää varusmiesten viihtyvyyden parantamiseen.

- Aikaisemmin sotilaskodissa on ollut käytössä neljä tietokonetta, joiden käyttöä on jonotettu. Kasarmilla on langaton verkko, mutta kaikilla ei ole omaa kannettavaa tietokonetta. Nyt kaikki pystyvät tasapuolisesti ottamaan yhteyttä kotirintamalle, iloitsee Luonetjärven sotilaskodin puheenjohtaja Marita Kujala.

Tietokoneet tehostavat koulutusta

Elisan ja varuskunnan projekti käynnistyi viime vuonna, jolloin varuskunnan alueelle rakennettiin langaton verkko.

- Se mahdollisti ensimmäisessä vaiheessa sen, että varusmiehit pääsivät internettiin omilla tietokoneillaan. Nyt ollaan tässä upeassa vaiheessa, jossa palvelu laajenee viisinkertaiseksi meidän puoleltamme, sanoo Ilmasotakoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Timo Hämäläinen.

Kannettavia tietokoneita käytetään myös varusmiesten koulutuksessa.

- Ne ovat tietysti yksi väline myös koulutuksen tehostamiseen. Ilmasotakoulun teema on elinikäinen oppiminen, joka lähtee varusmiespalveluksesta jatkuen ammattiin opiskeleviin kadetteihin ja aliupseereihin sekä varuskunnan henkilökuntaan, Hämäläinen toteaa.

Sotasalaisuudet säilyvät

Miniläppärit takaavat varusmiehille avoimen pääsyn tiedon valtaväylälle. Timo Hämäläinen luottaa tietokoneiden käytön pysyvän asiallisena ja järkevänä. Armeijan salaisuudet eivät miniläppäreiden vuoksi vaarannu.

- Uskoisin, että pääkäyttö on sitä, että valmistaudutaan palveluksen jälkeen siviilielämään ja opiskeluun ja työpaikan hakemiseen. Tikkakosken varuskunnassa ei ole aitoja eikä muureja ympärillä, olemme avoin varuskunta siinä mielessä. En usko, että mitään turvallisuusriskejä syntyy.

Samaa mieltä on varusmiestoimikunnan puheenjohtaja, alikersantti Antti Lääperi.

- Varusmiesten opiskeluun hakemisen ja työmarkkinoille pääsyn kannalta tietokoneet olvat erittäin tärkeä hankinta. Itse hain kasarmin langatonta verkkoa hyväksi käyttäen kouluun ja pääsin sisään. Hakuaika oli juuri umpeutumassa, mutta onneksi huomasin sen ja netti oli lähellä.

Villeimmät huhut langattomasta verkosta ja varusmiesten tietokoneiden käytöstä ovat epäilleet Tikkakoskella kehiteltävän eräänlaisia cyber-sotilaita.

- Tietoliikenne on varmasti yksi elementti myös tulevaisuuden taistelukentillä, jossa pystytään hyödyntämään tämänkaltaisia kannettavia ratkaisuja, everstiluutnantti TImo Hämäläinen uumoilee.

Viihtyvyydellä halutaan vähentää keskeyttävien määrää

Tärkein tavoite on kuitenkin varusmiesten viihtyvyyden parantaminen.

- Se vaikuttaa kahteen asiaan - palveluksessa pysyvyyteen ja toisaalta myöskin palveluksen viihtyvyyteen. Nyt palveluksessa olevat varusmiehet varmasti kertovat palvelukseen hakeville nuorille, että meillä on tällainen palvelu tarjolla ja se varmasti efistaa palvelukseen hakeutumista. Toivottavasti se näkyy myös palveluksen keskeyttävien prosentin laskussa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Timo Hytönen, Saija Käkönen