1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhlaparaati

Riihimäki sai itsenäisyyspäivän paraatin

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati tuo Riihimäen keskustaan noin 1000 paraatiin osallistujaa ja puolensataa ajoneuvoa. Riihimäki sai paraatin varuskunnan 100-vuotisjuhlien ansiosta.

Juhlaparaati
Paraatireitti kartalla
Puolustusvoimat ja Riihimäen kaupunki

Paraatikatselmus pidetään kauppakeskus Atomin parkkipaikalla ja vastaanotto Eteläisellä Asemakadulla. Paraati sulkee aamupäivän aikana poikkikatuja Riihimäen varuskunnan ja Peltokylän teollisuusalueen välillä joukkojen järjestäytyessä paraatia varten.

Itsenäisyyspäivänä kalustoesittely alkaa Atomin alueella kello 10, katselmus ennen yhtätoista ja ohimarssi kello 12. Puolustusvoimien uusi komentaja Ari Puheloinen ottaa vastaan ensimmäisen valtakunnallisen paraatinsa ja maaherra Anneli Taina viimeisensä maaherrana. Riihimäen varuskunta täyttää tänään 100 vuotta, ja kaupunki sai paraatin merkkivuoden ansiosta.

- Paraati on meille tärkeä asia, koska Riihimäki on varuskuntakaupunki nyt ja tulevaisuudessa ja haluaa sellaisena profiloitua. Paraati tuo meille näkyvyyttä mm. televisiossa ja on meille tärkeä tapaus, sanoi kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Everstiluutnantti Jukka Oravan mukaan kaupungit kilpailevat valtakunnallisesta paraatista, ja lista on lyöty lukkoon vuoteen 2014 asti.

Paraatin runkona ovat Länsi-Suomen sotilasläänin joukot. Marssivissa joukoissa on noin 400 miestä, jonka jälkeen tulevat moottoroidut osastot. Ylilennoissa on mukana Horneteja ja kolmen tyyppisiä helikoptereita. Järjestäjät odottavat katsomoon satoja veteraaneja.

Ajoneuvot saapuvat Riihimäen varuskuntaan jo paraatia edeltävinä päivinä ja ne kokoontuvat itsenäisyyspäivän aamun aikana lähtöpaikalleen Peltokylään. Siirtymisten ja paraatin aikana varuskunnan, lähtöpaikan ja katselmuksen väliset poikkikadut ovat suljettuina. Liikenne palautuu normaaliksi heti paraatin jälkeen. Katsojia kertynee paikalle tuhansia.

YLE TV2 esittää koosteen paraatista itsenäisyyspäivänä klo 18.20 alkaen.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi