Irlanti: Raportti lasten hyväksikäytöstä "surullista luettavaa"

Irlannissa on julkaistu uusi raportti katolisessa kirkossa paljastuneesta lasten laajasta hyväksikäytöstä. Raportti syyttää sekä kirkkoa että viranomaisia pappien rikosten peittelystä vuosikymmenien ajan.

Ulkomaat
Lapsi kyhjöttää sohvan nurkassa
YLE

Irlantia ovat kuohuttaneet paljastukset siitä, miten lapsia käytettiin laajasti hyväksi kirkon johtamissa orpokodeissa ja asuntoloissa useiden vuosikymmenien aikana.

Vääryydet alkoivat paljastua jo viime vuosikymmenellä. Viime keväänä julkaistiin tutkimusraportti, jossa kerrottiin raakuuksien jatkuneen 60 vuoden ajan. Raportissa kerrottiin lasten raiskauksista, hakkaamisesta ja nöyryyttämisestä pappien, munkkien ja nunnien hoitamissa laitoksissa.

Torstaina julkaistu tutkimus puolestaan selvittää, miten lasten kohtelusta ilmitulleita tietoja salailtiin aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Raportti kattaa vuodet 1975 - 2004. .

Raportti paljastaa, että neljä arkkipiispaa teki kaikkensa, jotta lasten hyväksikäyttö ei tulisi julkisuuteen. Sensijaan että rikoksista olisi ilmoitettu viranomaisille, pappeja siirrettiin seurakunnasta toiseen, ja rikokset jatkuivat.

Raportti arvostelee myös viranomaisia rikosten peittelystä, ja kirkon maineen suojelusta lasten turvallisuuden kustannuksella.

-Raportti on kiusallista ja surullista luettavaa, sanoi Irlannin poliisin päällikkö Fachtna Murphy. Hän sanoi olevansa "syvästi pahoillaan" poliisin epäonnistumisista.

Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin pyysi raportin julkistamisen jälkeen anteeksi hyväksikäytetyiltä lapsilta, ja sanoi häpeävänsä tapahtunutta.

Hyväksikäyttöskandaalissa keskeisessä roolissa ollut Kristityt veljet -munkkikunta ilmoitti keskiviikkona, että se maksaa 161 miljoonaa euroa korvausta vääryyksistä.

Vuonna 2002 solmitun sopimuksen nojalla uhreille on maksettu jo noin miljardi euroa korvausta, mutta valtaosa varoista tulee valtiolta. Viimekeväisen raportin julkistamisen jälkeen Irlannin hallitus kehotti skandaaliin liitettyjä munkki- ja nunnakuntia maksamaan omista varoistaan lisää korvauksia.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset