"Hyvä kuva harakasta riittää elämykseksi"

Kun Timo Helle kahdeksan vuotta sitten alkoi kuvata pihapiirinsä harakoita, ei hän voinut arvata, kuinka harakat veisivät hänet mennessään. Torstaina ilmestyi kuvauksien hiljaisina hetkinä syntyneistä ajatuksista muodostunut kirja Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja.

harakka
Timo Helle
YLE / Rosi Sotkasiira

Helle yllättyi kahdeksan vuotta sitten, kun huomasi, ettei hänellä olekaan enää koko ajan kiire. Opiskelut, perhe ja pitkä pesti Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajana olivat vieneet miehen kaiken ajan aiemmin. Elämä oli ollut yhtä kiirettä.

Kun hieman yli 50-vuotiaan Helteen elämä alkoi rauhoittua, mies päätti käyttää yllättävän vapaa-ajan valokuvaamiseen.

- Päätin, etten lähde kuvausreissuille, vaan kuvaan omalla kotipihallani harakoita ja muita eläimiä. Olin katsonut harakoita jo sillä silmällä, että teistä minä aloitan, kertoo Helle harakkaharrastuksensa alkua.

Helteen mielestä harrastelijalle sopi laji, jota kukaan muu ei juuri noteerannut.

- Luontokuvaajat yleensä ovat kiinnostuneita näistä niin sanotuista karismaattisista lajeista: suurista petolinnuista, suurpedoista, mahdollisimman kaukana olevista lajeista. Minä ajattelin, että minulle harrastelijana sopii se, että kuvaan niitä, joita muut eivät kuvaa.

Aikaa ajatella

Kun kiire oli poissa, piharakennuksen kuvausaukkojen ääressä alkoi syntyä ajatuksia, joita Helle purki aluksi nettipäiväkirjaan.

- Olen kuluttanut epäilemättä tuhansia tuntia odottamassa, että harakka tai joku muu tulee kuvausetäisyydelle. Siinä on pakko hauskuuttaa itseään joillakin ajatuksilla. Nämä päiväkirjamerkinnät ovat tavallaan tuotteita niistä.

Helle käsittelee kirjassaan asioita luonnonsuojelusta uskontoon ja yhteiskunnalliseen asioihin.

- Päiväkirjamerkinnät ovat aika spontaanisti muodostuneita ja ne kattavat asioita, joihin jokainen törmää muodossa tai toisessa.

"Ihminen tarvitsee elämyksiä"

Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkijana toimivan Helteen mukaan luontoelämysten metsästys ympäri maailmaa menettää kiinnostuksensa, kun tutkii harakan tai minkä muun tahansa paikallisen otuksen elämää.

- Ihminen tarvitsee kokemuksia ja elämyksiä, mutta se voi itse päättää, mitä ne elämykset ovat. Kun päättää, että hyvä harakan kuva riittää siihen, niin silloin ei tarvitse lähteä Amatsoneille tai huippuvuorille kuvaamaan jotain aivan erityistä.

Lähteet: YLE Lappi