1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiitospäivä yhdistää Amerikan

Yhdysvalloissa vietetään tänään kiitospäivää, jonka juuret juontavat ensimmäisten eurooppalaisten saapumiseen vuonna 1620. Kiitospäivä eli "Thanksgiving Day" merkitsee amerikkalaisille myös paljon muuta.

Ulkomaat
Vapauden patsas New Yorkin edustalla.
EPA / Justin Lane

Kiitospäivä on ennen kaikkea perheiden kokoontumisen ja sukulaisten tapaamisen juhla, jonka vuoksi ollaan valmiita matkustamaan vaikka mantereen puolelta toiselle.

- Muutamaa päivää ennen kiitospäivää on koko maa sekaisin, kun kaikki ovat matkalla kotiseuduilleen, kiteyttää Lahden seudun Suomi - Amerikka yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Salovuori .

USAssa lomat ovat tunnetusti lyhyempiä ja vapaapäiviä on vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa, joten kiitospäivän seutu on amerikkalaisille tärkeää loma-aikaa.

- Kiitospäivän viettoon panostetaan tosissaan ja se on joulun ohella yksi harvoja juhlia, joita vietetään mantereen eri puolilla melko samanlaisin menoin, kertoo Salovuori.

Perinteikäs juhla-ateria kruunaa kiitospäivän vieton

Kiitospäivän menu on melko samanlainen, oltiin sitten Alaskassa tai Floridassa.

- Aterian keskipiste on tietysti kalkkuna, joka tarjoillaan täytteen kera. Sitten on vähän suomalaista lanttulaatikkoa tai imellettyä perunalaatikkoa muistuttava paistos, karpalohyydykettä tai -hilloa ja jälkiruoaksi perinteinen piiras, muistelee Salovuori.

Kiitospäivän ateria kalkkunoineen on amerikkalaisille niin tärkeä asia, että siihen otetaan kantaa jopa Valkoisesta talosta.

Tänä vuonna presidentti Barack Obama julkisti tiedon, jonka mukaan hän säästi tyttäriensä toivomuksesta kalkkunan, jonka oli määrä päätyä presidentilliseen kiitospäiväpöytään.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi