1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienikoriin täytettä talven kynnykselläkin

Lämmin ja lumeton syksy jatkaa sienestäjien kautta. Suppilovahvero ei pikkupakkasta pelästy, nyt on aika etsiä myös talvijuurekasta - sientä, jota japanilaiset viljelevät.

sienet
Raija Tuomainen

Lämpimänä jatkuva sää nostaa vielä sieniä pintaan metsissä. Muun muassa suppilovahverot kasvattavat uutta kasvustoa. Lämpimällä säällä sienet kasvavat nopeasti normaalikokoisiksi. Sienten kasvu on mahdollista, koska maassa ei ole routaa. Myöhäissyksyn suppilovahveroja löytää parhaiten aurinkoisista ja sammaleisista kuusimetsärinteistä.

- Myös nuoret männiköt ja hirvireitit kannattaa katsastaa. Hirven sorkat rikkovat maaperän, jolloin rihmastolla tulee kiire kasvattaa itiöemiä jatkaakseen sukuaan, selvittää sienten toimintalogiikkaa kälviäläinen sienten harrastaja Paavo Mansikkamäki.

- Suppilovahvero ei ole pienestä pakkasesta tai väliaikaisesta lumipeitteestä moksiskaan. Tosin pakkasta maistaneessa sienessä ei enää kesä maistu eli sen maku kärsii hieman, myöntää Manskikkamäki.

Talvijuurekas on japanilaisten herkku

Lehtipuiden rungoilta, esimerkiksi vahoista pajukoista voi puolestaan tähyillä kauaksi näkyvää talvijuurekasta. Lajia voi löytää sienikoriinsa ympäri vuoden. Ryppäinä rungoilla kasvava talvijuurekas näkyy kauaksi kellanrusken lakkinsa ansiosta. Lakin halkaisija on 2-4 senttiä. Talvijuurekas on hyvä ruokasieni, japanilaiset esimerkiksi viljelevät sitä.

- Meillä se on jäänyt vähemmälle huomiolle sienineuvonnassakin, olemme tottuneet heittämään sienikorit nurkkaan pakkasten tullessa, sanoo Mansikkamäki.

Mansikkamäen mukaan talvijuurekkaat voi heittää suoraan pannulle. Sienestä kannattaa kuitenkin käyttää vain lakit, koska jalka on sitkeä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi