1. yle.fi
  2. Uutiset

Plasmalla jalkasienikin lähtee sekunneissa

Uudenlainen plasmaan perustuva desinfiointilaite antaa bakteereille kyytiä. Saksalaisen Max-Planck-Instituutin tutkijat ovat esitelleet tavan, jolla vaikkapa kirurgin kädet voidaan puhdistaa sekunneissa tai jalkasieni parantaa sukkien läpi.

terveys

Münchenissä esiteltyyn laitteeseen kohdistuu suuria odotuksia. Kaasumainen plasmatekniikkaa perustuu sähköisesti latautuviin ioneihin ja elektroneihin. Laitteen mikrosalamat kehittävät yli 200 kemiallista reaktiota. Näistä muodostuu mm. baktereita tappavaa vetyperoksidia.

Max-Planck-Instituutin johtaja, professori Gregor Morfill sanoo, että laitteella voidaan tappaa kohdistetusti myös lääkeille vastustuskykyiset bakteerit.

Käytännössä "plasmapesulla" säästettäisiin valtavasti aikaa leikkauksiin valmistuvien kirurgien käsien puhdistamisessa, kun ihoa ei tarvitse enää hangata pesuaineiden kanssa minuuttitolkulla.

New Journal of Physics -lehdessä julkaistujen tutkimusraporttien mukaan bakteereja tappava plasma on ihmisten soluille harmiton. Niinpä tulevaisuudessa lääkäri voi esimerkiksi parantaa jalkasienen muutamassa sekunnissa jopa ilman, että potilaan tarvitsee riisua sukkiaan.

Lähteet: DPA, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi