Tieto-Finlandia Porvoo 1809 -kirjalle

Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon on voittanut Henrika Tandefelt teoksellaan, joka kertoo Porvoon valtiopäivistä. Borgå 1809. Ceremoni och fest eli Porvoo 1809. Juhlamenoja ja tanssiaisia -kirjan valitsi voittajaksi Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

kulttuuri
Borgå 1809. Ceremoni och fest -kirjan kansi
YLE

Esiraadin asettamia ehdokkaita oli kuusi. Niitä on arvosteltu muun muassa siitä, ettei joukossa ollut yhtään elämänkertaa ja perinteisiä historiikkejakin oli vain yksi. Myös debattiteokset puuttuivat, Wahlroos myöntää.

Hän korostaa kuitenkin, että tietokirjallisuus on laaja alue, joka esiraadin oli pyrittävä kattamaan. He joutuivat vertailemaan "omenoita ja appelsiineja", Wahroos sanoo mutta painottaa, että jokainen ehdokas edustaa oman haaransa huippua.

Hän kertoo löytäneensä joukosta pian kolme suosikkiaan: Tandefeltin teoksen lisäksi Seppo Laurellin majakkakirjan Valo merellä ja Mikko Ylikankaan Unileipää, kuolonvettä ja spiidiä. Huumeet Suomessa 1800 - 1950.

Porvoo 1809 -teos valikoitui voittajaksi, koska se on ajankohtainen myös muutoin kuin siksi, että se ilmestyi Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlavuonna, Wahlroos kertoo.

Vaikka seremoniat ja symbolikielen käyttö ovat ensisijaisesti viihdettä, niillä on myös toinen, vakavampi puoli. Erinomaisen historiankertomuksensa lisäksi Tandefeltin kirja toimii muistutuksena tästä ulottuvuudesta - niin menneisyydessä kuin tänä päivänä - joka jää usein liian vähälle huomiolle, Björn Wahlroos perustelee voittajavalintaa.

Samalla hän myös toppuuttelee jo etukäteen mahdollista keskustelua suomenruotsalaisen suosimisesta. Joku saattaa ajatella, että kuuluminen samaan kielivähemmistöön tekee valitsijasta esteellisen, Wahlroos arvelee. Hän korostaa kuitenkin, ettei tuntenut tohtori Tandefeltiä entuudestaan, ja koska kirja on julkaistu myös suomeksi, hän päätti olla välittämättä kielikysymyksestä.

Lähteet: YLE Uutiset