Vanhanen: Valtiolle tiukempi ote tietoliikenteen turvaamisessa

Hallitus selvittää miten tietoliikenne turvataan kriisitilanteissa. Tärkeänä keinona pidetään yhteiskunnan perustoimintojen palauttamista kotimaiseen omistukseen. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan valtion roolia omistajana ei pidä pelätä.

talous
Laajakaistajohtoja.
YLE

Pääministerin mukaan hallitus tutkii kaikki keinot turvatakseen elintärkeän tietoliikenteen runkoverkon toiminnan myös kriisiolosuhteissa. Vanhanen arvelee valtionomistuksen olevan usein varmin tapa perustoimintojen turvaamiseksi. Hänen mukaansa kuitenkin kaikki keinot pitää selvittää.

Kansainvälistyminen, talouden turbulenssi ja toimintaympäristön muuttuminen ovat nostattaneet vilkkaan keskustelun Suomen huoltovarmuudesta. Omistajapolitiikkaa veivataan kovaa vauhtia liiketoiminnan sijaan yhteiskunnan perusrakenteiden turvaamiseen. Vanhasen mukaan valtion roolia omistajana ei pidä pelätä.

- Se on viime kädessä sittenkin valtio, joka vastaa siitä, että yhteiskunnan perustoiminnot kaikissa olosuhteissa pyörivät. Tässä suhteessa ei pidä pelätä myöskään valtiollista omistamista. Se saattaa usein olla se varmin tapa tiettyjen asioiden turvaamiseksi, Vanhanen sanoo.

Tietoliikenteen runkoverkko on muun muassa valtaosin ruotsalaisten omistaman Telia-Soneran, Elisan, DNA:n ja Finnetin omistuksessa. Vanhanen korostaa, että valtio ei suinkaan pyri operaattoriksi, mutta tietty vastuu on, ja verkon solmukohdat aiotaan turvata.

- Tässä on kyse varautumisesta kriisolosuhteisiin. Jos tulee pokkeusoloja - ovat ne sitten luonnononnettomuuksia tai sotilaallisia kriisejä - niin meillä on kyky varmistaa se, että kaikki toimii.

Ruoria omistajapolitiikassa käännetään parhaillaan myös monissa muissa maissa. Vanhasen mukaan kansainvälisesti on havaittavissa, että ajattelutapa on muuttunut ja valtioiden rooli on korostumassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Tero Valtanen