1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opiskelijat ja vanhukset lyövät hynttyyt yhteen

Opiskelijoiden ja vanhusten yhteisasuminen on tulossa myös Suomeen. Ajatuksena on tuoda yhteen asuntoa vailla olevat nuoret sekä seuraa kaipaavat ikäihmiset.

Kotimaan uutiset

Ranskassa vanhusten ja opiskelijoiden yhteisasumista on järjestetty jo useiden vuosien ajan. Nyt sama malli on tuotu Suomeen - ideana on, että opiskelija saa itselleen ilmaisen huoneen ja vanhus samalla juttuseuraa sekä apua arjen askareisiin.

Yhteisasumista järjestävä, Kaksi Kärpästä -niminen yritys perustettiin alkusyksyllä. Yrittäjä Annamari Jukko kertoo eri sukupolvien välisen kämppäkaveruuden herättäneen jo runsaasti kiinnostusta.

- Yhteydenottoja on tullut eri puolilta Suomea, sekä opiskelijoilta että ikäihmisiltä. Moni pettyy kuullessan, että tämä palvelu toimii vain pääkaupunkiseudulla, Jukko sanoo.

Ennakkoluulot asumisen esteenä

Ihan mutkattomasti yhteisasuminen ei suomalaiseen kulttuuriin kuitenkaan istu. Oman reviirin vartioiminen on monelle tärkeää ja myös ennakkoluulot istuvat tiukassa. Jukko on huomannut, että vanhukset suhtautuvat vieraisiin nuoriin usein epäillen.

- Monet ikäihmiset ajattelevat että omat lastenlapset ovat kilttejä, luotettavia ja mukavia, mutta jostain syystä toisten lastenlapset eivät sitä ole. Tässä on mielestäni asenteiden tarkistamisen paikka, Jukko toteaa.

Yksi seniorikämppästi itselleen etsineistä on lukiossa opiskeleva Iida Sipilä. Hänen mukaansa eri sukupolvea edustavan kämppiksen kanssa asuminen olisi luontevaa - ja sitä paitsi hyvä ratkaisu opiskelijoiden asuntopulaan. Sipilä uskoo ennakkoluulojen selviävän niistä puhumalla.

- Itse ainakin lähtisin tähän mukaan avoimin mielin ja rehellisesti. Kertoisin mielelläni itsestäni ja elämästäni, ja toivoisin että asuinkaverini toimisi samalla tavalla, Sipilä sanoo.

Samaa mieltä on Tuula Harju, joka haluaisi ottaa luokseen asumaan nimenomaan ulkomaalaisen opiskelijan - vastineeksi satunnaisesta kissanhoitoavusta.

Harju on tarjonnut ulkomaalaisnuorille aiemmin lyhytaikaista majoitusta esimerkiksi internetissä toimivan Hospitality Clubin kautta. Tähänastiset kokemukset ovat olleet positiivisia.

- Siitä on ehdottomasti molemminpuolista hyötyä. Erilaiset ihmiset voivat tutustua toisiinsa, uuteen kulttuuriin ja erilaiseen elämänvaiheeseen, Harju summaa.

Ihmisistä ei voi antaa takeita

Kaksi Kärpästä -yritys pyrkii haastattelemaan vuokralaiset tarkasti ja olemaan yhteydessä sekä vanhukseen että opiskelijaan koko vuokrasuhteen ajan. Mitään takeita täydellisen kumppanuuden löytymisestä tai onnistumisesta ei kuitenkaan voi antaa.

- Moni kysyy, että voinko taata tämän järjestelyn onnistumisen. Ja eihän mitään tietenkään voi sataprosenttisesti taata. Siitä voi kuitenkin olla varma, että jos on yksinäinen eikä tartu uusiin mahdollisuuksiin, niin todennäköisesti myös jää yksinäiseksi, Jukko sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä

Lue seuraavaksi