1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paneelikeskustelu

Koulukeskustelu kävi kuumana mutta säilyi siistinä

Tampereen kaavailut koulujen sulkemisista keräsivät Sammon keskuslukiolle satapäisen joukon aktiivisia kaupunkilaisia. Illan aikana kuultiin niin vanhempien huolestuneita puheenvuoroja pienten lasten puolesta kuin lukiolaisten ylistystä omille opinahjoilleen.

Kuva: YLE / Jan Hynnä

Keskustelutilaisuuden tuominen nimenomaan Sammon uuteen keskuslukioon ei välttämättä sisältänyt symboliikkaa, mutta sellaistakin joku saattoi siinä nähdä. Moni koulu-uudistuksesta kiukustunut kun pitää pramean oppilaitoksen rakentamista yhtenä syynä nyt suunniteltaviin koulusulkuihin.

Kaupunkilaisten nopeasti nousseen vastarinnan perusteella tilaisuudesta olisi voinut odottaa yleisömenestystä, ja koululla oltiinkin varauduttu siirtämään keskustelu auditoriosta aulatiloihin.

Lopulta paikalla oli kuitenkin noin 100 aktiivista tenttaamassa kymmentä poliitikkoa ja virkamiestä, eli tilaa jäi reilusti yli.

Lukioita puolustettiin nuoruuden innolla

Itse keskustelu kävi kuitenkin sen verran kiivaana, että odotettua pienempi väkimäärä unohtui nopeasti.

Paikalle oli saapunut muun muassa suurehko joukko lukiolaisia, joiden yhteisöllisyyttä ja lähikouluja puolustaneet kommentit palkittiin säännöllisesti raikuvin aplodein. Vanhempien kysymyksistä taas kuvastui huoli pienistä kolmasluokkalaisista, joiden epäiltiin tarvitsevan valinnaisuuden sijasta lähinnä turvallista ja tuttua koulua.

Hyhkyläisen Hanna Selkälän nuorempi lapsi käy Hyhkyn koulun ensimmäistä luokkaa. Hän piti uudistussuunnitelmia vain osin järkevinä.

- Väkisinkin jää sellainen olo, että uudistus kaatuu pienten 9-11 -vuotiaiden maksettavaksi. Heidän maailmansa on aivan erilainen kuin teini-ikäisten, joiden joukkoon heidät pitäisi nyt heittää.

Takarivissä istunut Tampereen klassillisen lukion rehtori Kari Hanninen sanoi ymmärtävänsä tarpeen muutoksiin.

- Vanhempana olen toki sitä mieltä, että pienet yksiköt ovat turvallisempia. Nyt haetaan kuitenkin pitkän tähtäimen suunnitelmaa, mikä on hyvä asia. Tampereella on jo tempoiltu tarpeeksi esimerkiksi Messukylän lukion suhteen, Hanninen pohti.

Ajoitus sai pyyhkeitä

Keskustelutilaisuuden järjestäminen heti uudistussuunnitelmien julkaisemisen jälkeen ei miellyttänyt kaikkia. Sen epäiltiin olleen keino pitää osallistujamäärä alhaisena, koska tieto ei ehtinyt levitä.

Perusopetuksen tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen torjui syytökset.

- Jos tilaisuus olisi pidetty vasta myöhemmässä vaiheessa, olisin taatusti saanut kuulla kiukkuisia kommentteja viivyttelystä. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää.

Itse aikoinaan pientä lukiota käynyt Kuosmanen kertasi kokemuksiaan keskustelussa.

- Yhteisöllisyys oli mukavaa, mutta kielissä ei ollut juuri valinnan varaa ja kemian opettajakin oli epäpätevä. Kyllä suuremmat lukiot antavat enemmän mahdollisuuksia oman tulevaisuuden suunnitteluun.

"Esitys ei ole koepallo"

Apulaispormestari Kristiina Järvelä piti kaupunkilaisten reaktiota kouluverkkouudistukseen odotettuna.

- Yllätyin kuitenkin siitä, että myös luottamushenkilöt ihmettelivät suunnitelman laajuutta. Heillä oli kuitenkin hyvin tiedossa, miten paljon oppilasmäärät ovat meillä vähentyneet.

- Tämä esitys ei ole mikään koepallo, vaan erittäin hyvä kokonaisuus. Sen pohjalta on helppo lähteä miettimään jatkoa. Nyt ei nosteta yksittäistä koulua tikunnokkaan ja katsota selviääkö se, vaan tarkkaillaan koko kouluverkkoa kokonaisuutena, Järvelä arvioi.