1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Leiria

Viikon verran vähemmän ammuntaa Vattajalla

Puolustusvoimat tehostaa Vattajan leirialueen käyttöä Kokkolan Lohtajalla. Suunniteltujen ammuntapäivien määrä vähenee tänä ja ensi vuonna muutamalla.

Kuva: Puolustusvoimat / Panu Hokkanen

Tänä vuonna suunniteltuja ammuntapäiviä on 131, ensi vuonna 125 päivää. Kaikkiaan ammunta- ja leiripäiviä on Vattajalla vuosittain parisataa. Ammunta- ja leiritoiminta rajoittaa Vattajan virkistyskäyttöä.

Vilkkainta ammuntakäyttö on toukokuussa sekä syksyllä. Heinäkuun alussa ja lopussa ampumaleirejä pidetään kaksi, mutta kuun keskivaiheilla on perinteisesti kolmen viikon tauko.

Panssariprikaati hallinnoi

Vattajan alue lunastettiin puolustusvoimien harjoituskäyttöön 1950-luvulla. Nykyisin sitä hallinnoi Parolannummella toimiva Panssariprikaati. Vattajan leirialue työllistää nyt 13 henkeä ympärivuotisesti, heistä kahdeksan on puolustusvoimien palkkalistoilla, muut ovat rakennuslaitoksen ja sotilaskotiyhdistyksen työntekijöitä.

Yhteensä Vattajan alueeseen kuuluu 1 400 hehtaaria maa-aluetta ja noin 170 hehtaaria vesistöä. Siihen kuuluu myös Pohjoismaiden merkittävin dyyni- ja hiekkaranta-alue, joka kuuluu myös Natura-suojeluohjelmaan.