Kiina siirtää perheitä Shaanxin lyijysulaton luota

Kiina siirtää 1 400 perhettä pois Shaanxin maakunnan lyijysulaton läheisyydestä. Viime elokuussa 851 lapsen todettiin saaneen Shaanxissa lyijyä elimistöönsä ja muutama heistä on edelleen sairaalassa.

Ulkomaat
Kiina siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä.
Kiina siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä.Reuters-TV

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoo, että perheet siirretään ensi vuoden loppuun mennessä uusiin koteihin, jotka sijaitsevat vähintään neljän kilometrin päässä sulatosta.

Nykyisin perheet asuvat kilometrin säteellä Donglingin lyijy- ja sinkkisulatosta Fengxiangin piirikunnassa Shaanxin pohjoisosassa.

Sulattoyhtiö on luvannut maksaa osan noin 30 miljoonan euron kustannuksita, joita perheiden siirrosta aiheutuu. Asuntojen rakentaminen alkoi viranomaisten mukaan syyskuussa.

Sulatto suljettiin elokuussa, kun 851 alueella asuvan lapsen todettiin kärsivän lyijymyrkytyksestä. Joillakin lyijypitoisuus oli kymmenen kertaa niin suuri kuin Kiinassa suurin turvallisena pidetty määrä. Xinhuan mukaan kolmannes lapsista on täysin toipunut, mutta muut saavat vielä hoitoa. Muutama vakavin tapaus on edelleen sairaalassa.

Vastaavia myrkytystapauksia on sattunut viime kuukausina myös muualla Kiinassa. Henanin maakunnassa päätettiin vastikään siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä.

Lähteet: AP