Tiet ovat rikki monin paikoin

Purot solisevat pikkuteillä. Sorateiden pinnat ovat lommoilla ja teiden rungot ovat rikkoontuneet. Eteläisen Suomen pikkutiet ovat monin paikoin surkeassa kunnossa.

luonto
Rikkoutunutta pikkutien pintaa Heinolan Hirvisalossa
Vihtori Koskinen / Yle

Heinolalainen tieisännöitsijä Matti Marjokorpi isännöi noin kolmeakymmentä tiekuntaa Heinolan pohjoispuolella muun muassa Lusissa, Hirvisalossa ja Paistjärvellä.

Marjokorpi on viime aikoina saanut lukuisia yhteydenottoja isännöitäviensä teiden asukkailta. Viesti on ollut sama. Tiet ovat niin lommoilla, että henkilöautojen pelätään rikkoontuvan.

- Kolme viikkoa sitten alkoi pakkaskausi ja tien pinnat oli jo hyvässä jäässä, mutta eihän siitä talvea tullut. Routa suli, tienpinnat pehmeni ja nyt tiet ovat raiteilla, kertoo tieisännöitsijä Marjokorpi.

Keinot ovat vähissä

Teiden rikkoontuminen aiheuttaa tiehoitokunnille ylimääräisiä kustannuksia. Heinolassa on kuitenkin vielä selvitty melko pienillä kustannuksilla, sillä teiden lommoja on paikkailtu lähinnä soraa ajamalla rikkoontuneille teille ja lanaamalla mursketta tienpintaan.

- Murskeautot ovat olleet liikkeellä. Jos se talvi olisi tullut ajoissa, niin ei olisi tarvinnut tehdä mitään. Tulee sellaista ylimääräistä hommaa, toteaa Marjokorpi.

Heinolassa jouduttu rajoittamaan teiden käyttöä

Useat tiet ovat viime viikkojen sateiden jäljiltä niin pehmeitä, että teiden käyttöä on jouduttu rajoittamaan. Muun muassa puutavaran kuljetukset on kielletty joillakin tieosuuksilla Marjokorven mukaan, koska raskaat ajoneuvot pahentaisivat kuntoa entisestään.

- Jos tätä vesisadetta nyt jatkuu vielä viikkotolkulla, niin ongelmat pahenevat. Pieni pakkanen korjaisi monta asiaa, Matti Marjokorpi toteaa.

Lähteet: YLE Lahti