Motoriikka-Miikan instrumenttina oma keho

Talent-kisan voittanut Miikka Mäkelä pitää Jyväskylän tanssiopistoa ja liikuntatieteiden laitosta kivijalkoinaan. Nämä opinahjot auttoivat häntä tajuamaan, että tanssi on hänen juttunsa.

tanssi
Miikkä Mäkelä kokeili mimiikan ja tanssin yhdistämistä ensimmäisen kerran viime vuoden liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan tanssiaisissa.
Miikkä Mäkelä kokeili mimiikan ja tanssin yhdistämistä ensimmäisen kerran viime vuoden liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan tanssiaisissa.Juhani Metsäpelto

- Ihan järkyttävän suuri merkityshän näillä molemmilla kouluilla on ollut, Miikka toteaa.

Miikka valmistui liikunnanopettajaksi viime vuonna. Vasta opiskeluaikanaan liikuntatieteiden laitoksella Miikka löysi tiensä tanssin pariin. Hän kävi katsomassa opiskelutoverinsa teatteri- ja musikaaliesityksiä ja oivalsi, että tanssi voisi olla kivaa kokeilla.

- Opiskelukaverini antoi mallin, että mieskin voi tehdä kehollaan tällaista. Olin aina tykännyt liikkua, olin musikaalinen ja halusin esiintyä. Tanssissa ne kaikki yhdistyy, Miikka pohtii.

- Viimeinen niitti oli, kun liikunnan bileissä eräs kaveri totesi, että "opettele tanssimaan!".

Kuukauden kuluttua siitä Miikka marssi Jyväskylän tanssiopistoon. Tuolloin 23-vuotias Mäkelä aloitti harjoittelun ainoana miehenä 13-vuotiaiden tyttöjen seassa. Ensimmäisen puoli vuotta Miikka treenasi kerran viikossa, mutta treenimäärät kasvoivat nopeasti.

- Oli sellainen olo, että joku muna alkaa särkymään ja sieltä paljastuu jotain uutta elämään. Kolme ensimmäistä vuotta tuli treenattua todella paljon, ja kävin kaikilla mahdollisilla tunneilla niin tanssiopistossa kuin yliopiston tanssipedagokiikan tunneillakin.

Ensiesiintyminen liikunnalla

Miikkaa oli pienestä pitäen kuskattu liikunnallisiin harrastuksiin. Pojan tuli pelailtua muun muassa jalkapalloa, mutta Miikka ei ikinä tuntenut itseään varsinaisesti urheilijaksi. Tanssin parissa hän tunsi vihdoin löytäneensä itsensä. Liikuntatieteiden laitoksellakaan tanssivaan miestä ei katsottu kieroon.

- Kaverit ajattelivat pikemminkin, että tuo tekee samaa kuin me, mutta hieman eri tavalla, Miikka sanoo.

Talent-kilpailussa nähtyä laulujen kuvittamista liikkeillä Miikka kokeilikin ensimmäisen kerran juuri liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan perinteisissä tanssiaisissa.

- Me vanhimmat opiskelijat ajattelimme kehitellä jonkun esityksen juhlaan, ja minä halusin kokeilla tällaista esiintymismuotoa. Esitys puri yleisöön hienosti ja saimme paljon kiitosta. Halusin siis jatkaa ja keväällä tein vielä muutaman esiintymisen.

Tulevaisuus opettajana

Tänä syksynä Mäkelä aloitti opiskelut tanssinopettajaksi teatterikorkeakoulussa. Opettajana hän uskookin tulevaisuudessa toimivansa.

- Haluaisin viedä kehollista ilmaisua lapsille ja nuorille joko tässä muodossa, mitä nyt teen tai jossain muussa. Minulla on itse asiassa muutamiakin hyviä ideoita, miten tätä voisi hyödyntää. Tämä on hauska linkki tanssin maailmaan. Haluaisin saada lapset oivaltamaan, kuinka hieno instrumentti keho on ja mitä kaikkea sillä voi tehdä, Miikka kertoo.

Myös esiintymisiä on varmasti tulevaisuudessakin tiedossa. Jo tällä viikolla Miikka esiintyy muutamilla keikoilla Apulannan kanssa kuvittaen heidän Viivakoodit-kappaleensa. Kysyntää on niin paljon, että mies on joutunut joistain jopa kieltäytymään.

- Jyväskylässä minut kuitenkin nähdään. Alustavasti on puhuttu ainakin esiintymisestä kaupunginteatterissa keväällä Tanssin päivän yhteydessä.

Lähteet: Yle Keski-Suomi / Riikka Lamminen