Papu on sankarikoira

Kääpiömäyräkoira Papu pelasti perheen tytön kotitalon tulipalosta ja loukkaantui itse vakavasti. Nyt Papu palkitaan urhoollisesta toiminnastaan.

koira
Papu Miran sylissä.
Papu ja tulipalosta pelastunut Mira ovat läheisiä.Sonja Vuori

Helmikuussa 2009 Nurmijärvellä Vuoren perheen kotitalossa syttyi tulipalo. Perheen äiti kuuli Papun raivoisan haukun talon pihalle ja juoksi taloon sisälle. Papu oli yläkertaan menevien rappujen alapäässä ja vahti perheen tytärtä, joka istui shokissa rappusten yläosassa.

Olohuoneessa paloivat verhot ja nojatuoli. Äiti yritti sammuttaa tulta, mutta ei onnistunut. Tuli levisi räjähdysmäisesti olohuoneeseen ja keittiöön. Palohälyttimet alkoivat huutaa ja liekit nuolivat kattoa, silti Papu ei jättänyt perheen tyttöä, vaan uskollisesti vahti tätä koko ajan, kunnes äiti sai raahattua shokissa olevan tytön ulos.

Kun äiti ja tytär olivat päässeet ulos, Papu kääntyi ympäri ja lähti väärään suuntaan ovelta. Palokunta löysi sen lämpökameran avulla kodinhoitohuoneesta tajuttomana.

Papu taisteli hengestään Viikin eläinsairaalan teho-osastolla. Se oli sairaalaan tuotaessa huonossa kunnossa, sillä sen keuhkot olivat vaurioituneet pahoin palokaasuista. Sen limakalvot olivat palaneet ja hengittäminen oli vaikeaa. Papu laitettiin hengityskoneeseen ja happikaappiin. Lopulta Papu selvisi saamistaan vaurioista ja elää nyt normaalia koiran elämää kotonaan Nurmijärvellä.

Sankarikoira - tittelin saa yhteensä kuusi koiraa

Papun lisäksi Kennelliitton sankarikoira-arvon saa viisi muuta urhoollista lemmikkiä. Lisäksi kahdelle koiralle myönnetään erillinen kunniamaininta.

Sankarikoirina palkitaan sekarotuinen Pöhnä, kultainennoutaja Alma, valkoinenpaimenkoira Figo, saksanpaimenkoira Otto ja collie Mio. Erillisen kunniamaininnan saavat collie Jade sekä englanninspringerspanieli Niksu.

Sankarikoirat palkitaan 12.12.2009 Helsingin Messukeskuksessa Voittaja-näyttelyn yhteydessä. Suurin osa palkittavista koirista on tavallisia kotikoiria, jotka ovat toiminnallaan auttaneet pelastamaan yhden tai useamman ihmishengen. Lisäksi joukossa on yksi poliisikoira.

Koirien ansiosta apua saatiin nopeammin paikalle

Tervakoskelaisen Figon sinnikäs haukunta hälytti koiran omistajan havaitsemaan kodinhoitohuoneessa alkaneen tulipalon ja omistaja onnistui tukahduttamaan palonalun matolla. Lempäälästä kotoisin oleva Mio puolestaan herätti isäntäväkensä huomion ajoissa vainutessaan naapurin parvekkeella kytevän tulipalon, ja koiran toiminnan ansiosta kuuden asunnon luhtitalon vauriot jäivät huomattavasti vähäisemmiksi.

Sekarotuinen Posiolta kotoisin oleva Pöhnä-koira puolestaan hälytti perheen äidin viime tingassa paikalle auttamaan toisessa huoneessa epilepsiakohtauksen saanutta lasta. Lestijärveltä kotoisin oleva kultainennoutaja Alma puolestaan opasti auttajat metsässä sairauskohtauksen saaneen isäntänsä luokse. Apu ei valitettavasti ennättänyt ajoissa paikalle Alman hienosta toiminnasta huolimatta.

Poliisikoira Oton panos dementiaa sairastaneen vanhuksen etsinnöissä oli ratkaiseva. Vanhus oli lähtenyt palvelutalosta omille teilleen ja Ala-Temmeksellä asuva Otto johdatti poliisipartion vanhuksen luo tämän jälkeä seuraamalla.

Kunniamaininnan saaneista koirista Jade herätti omistajansa ajoissa videolaitteen savutessa olohuoneessa ja ehkäisi nopealla toiminnallaan todennäköisesti tulipalon. Englanninspringerspanieli Niksu puolestaan ansioitui suojelemalla omistajaperheensä kolmevuotiasta tytärtä vieraiden koirien hyökkäykseltä.

Suomen Kennelliitto on palkinnut sankarikoiria jo vuodesta 1997 lähtien. Sankarikoiran arvolla palkittavien koirien toiminta on johtanut ihmishenkien pelastumiseen tai avun saamiseen paikalle.

Lähteet: YLE Helsinki / Anna Eksymä