1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Haussa politiikan sisäpiiriläinen - teollisuuteen

Teollisuus on havahtunut jo hyvissä ajoin tuleviin eduskuntavaaleihin 2011. Ainakin päätellen siitä, mitä vauhtia alalle rekrytoidaan entisiä ministerien erityisavustajia tai puoluetoimiston poikia.

Perjantaina uusin nimitysuutinen tuli Metsäteollisuudesta. Anne Brunilan tilalle toimitusjohtajaksi on nimitetty Timo Jaatinen, 41, ja varsinainen kokoomuksen monitoimimies. Ylioppilaslehdessä miestä luonnehdittiin kymmenisen vuotta sitten politiikan spedepasaseksi. Sekä tulevaksi pekkakiveläksi.

Toimittajapiireissä Jaatinen muistetaan kuitenkin liikenneministeri Kimmo Sasin aktiivisena avustajana sekä kokoomuksen Helsingin piirin toiminnanjohtajana.

Panimoliiton toimitusjohtajana Jaatinen veti pari vuotta sitten mieleenpainuvan "kännissä olet ääliö"-valistuskampanjan humalahakuisesta juomiskulttuurista.

Ja jotenkin Jaatisesta tulee heti mieleen muutama muukin nimi.

Esimerkiksi Mika Nykänen, 43. Hänethän rekrytoitiin jo alkusyksystä Teknologiateollisuuteen viestintäjohtajaksi sekä Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtajaksi. Nykänen ehti kuitenkin ennen teknologiateollisuutta ja varustamoyhdistystä tehdä varsinaisen uransa kokoomuksessa.

Nykänen muistetaan paitsi vaalien kampanjapäällikkönä, eduskuntaryhmän sihteerinä ja kokoomusnuorten puheenjohtajana, myös ennen muuta ministerien ja puhemiehen erityisavustajana.

Mika Nykänen ja Velipekka Nummikoski, 47. olivat aikoinaan parivaljakko, jota voisi luonnehtia jopa ”legendaariseksi”. He suorastaan loivat kokoomusavustajien nykykaartin toimintatavan. Salkunkantajat liikkuivat kaikkialla ja tarjosivat kokoomuksen kannanottoa asiaan kuin asiaan lehdistölle - siinä samalla kun ministeri piti puhettaan.

Nummikoski vaikuttaa muuten tätä nykyä valtiovarainministeriössä poliittisena valtiosihteerinä, suoraan ministeri Jyrki Kataisen, 38, lähipiirissä. Hän oli Kataiselle niin korvaamaton rekrytointi, että Nummikosken nimitystä ja tehtävän vastaanottamista odotettiin jopa kuukausia pidempään kuin muiden valtiosihteerien.

Tästä pääsemmekin Kataiseen. Miksi siis teollisuus on nyt kiinnostunut rekrytoimaan entisiä avustajia politiikasta, ja erityisesti kokoomuksesta? Ja vielä keskeisille vientialoille, kuten Metsäteollisuuteen ja Teknologiateollisuuteen.

Ilmeisesti siksi, että EK:ssa lasketaan ainakin kokoomuksen olevan vallan kahvassa 2011 jälkeenkin. Mahdollisesti jopa nykyistä tiukemmin eli suoraan pääministerin salkun kahvassa.

Vientiteollisuuden etuja tarkemmin ajatellen, silloin onkin hyvä, kun on töissä kaveri, joka voi kilauttaa omalle kaverilleen. Kun on se suora numerokin jo valmiina kännykässä talletettuna.

Eikä kaveri Etelärannasta tai Snellmaninkadulta todellakaan kilauta kysyäkseen neuvoa - vaan tarjotakseen sitä.