Saksan työministeri eroaa Afganistan-kohun vuoksi

Tuhoisa pommitus Afganistanissa syyskuussa pakotti Saksan nykyisen työministerin Franz Josef Jungin eroamaan. Jung oli pommituksen aikaan puolustusministeri.

Ulkomaat
Saksan puolustusministeri Franz Josef Jung lokakuussa 2008.
Valdrin Xhemaj / EPA

Angela Merkelin nykyisen hallituksen työministeri Franz Josef Jung ilmoitti eroavansa perjantaina iltapäivällä. Paineet eroon kasvoivat pitkin päivää, kun lähes kaikki Saksan lehdet vaativat hänen eroaan perjantain numeroissaan.

Franz Josef Jung oli Saksan puolustusministerinä, kun syyskuun 4. päivänä Saksan joukot johtivat Kunduzissa iskua, jossa Afganistanin hallituksen mukaan kuoli 69 talibania ja 30 siviiliä. Ihmisoikeusjärjestöt sanovat kuolleiden siviilien lukumäärän nousevan jopa 70:een.

Jung on jatkuvasti kieltänyt tienneensä, että iskussa kuoli kymmeniä siviilejä. Torstaina hän kuitenkin myönsi parlamentissa, että on jo viikkoja tiennyt raportista, joka todistaa siviilien kuolemat.

Torstaina Saksan puolustusvoimien komentaja ja puolustusministeriön kansliapäällikkö erosivat kohun vuoksi.

Jungin eroamista pidetään vakavana takaiskuna liittokansleri merkelille, joka haluaa jatkaa saksan joukkojen mandaattia Afganistanissa. Saksalla on Afganistanissa yli 4 000 sotilasta, eniten yhdysvaltojen ja Britannian jälkeen.

Afganistanin rauhanturvatehtävä on viime aikoina tullut yhä epäsuositummaksi monissa maissa, kun väkivalta maassa on kasvanut.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset