Tove Janssonin alttaritaulu kutsuu Teuvan kirkkoon

Teuvalla sijaitsee ainutlaatuinen Tove Janssonin suurtyö. Kirkon alttaritaulussa puhuttelee Kymmenen neitsyttä -vertaus. Alttaritaulu kiinnostaa Japanissa asti.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Tove Jansson maalasi Teuvan kirkkoon alttaritaulun Kymmenen neitsyttä vuonna 1953.

- Ajatus oli ilmeisesti Elsi Borgin, joka suunnitteli Teuvan kirkon ja halusi, että myös alttaritaulun maalaisi nainen, kertoo Tove Teuvalla 1953 -hankkeen tiedottaja Tiina Rantakoski.

Naisteema jatkuu myös Janssonin alttaritaulussa.

- Myös Tove Jansson halusi maalata naisaiheen ja niin vertaus viidestä viisaasta ja viidestä tyhmästä neitsyestä valikoitui kirkkoon, Rantakoski sanoo.

Naisaiheesta huolimatta alttaritaulun aihe puhuttelee myös miehiä.

- Kyllä me kaikki pohdimme vertauksen aiheita kuten mitkä asiat ovat ihmisille tärkeitä, onko korut - mammona - tärkeämpää ihmisille kuin Kristus, kertoo pohdintojaan Teuvan seurakunnan kirkkoherra Lauri Annala.

Tove Janssonin töiden arvo ja tunnettuus ovat maailmalla kasvaneet ja tähän "Tove-buumiin" myös Teuva pyrkii mukaan markkinoimalla kirkkonsa alttaritaulua. Tavoite on koota Janssonin töistä ja olosta Teuvalla vuonna 1953 aineistoa, jolla myös matkailua Teuvalle pystyttäisiin lisäämään.

- Teuvan kirkko on ollut tiekirkkona jo nyt ja aina joskus juuri tämä Tove Janssonin alttaritaulu houkuttaa myös matkailijat pysähtymään kirkossa, sanoo kirkkoherra Annala.

Tarina kertoo, että Jansson kirjoitti Teuvalla asuessaan muumitarinaa Vaarallinen juhannus. Kirjoitustyötä Tove Janssonin kerrotaan tehneen iltaisin, kirkossa työskentelyn jälkeen.

- Tove Jansson tunnetaan muumeistaan, mutta koko elämänsä ajan hän korosti olevansa kuvataiteilija. Jansson oli ennen alttaritaulun maalaamistaan tehnyt pitkän rupeaman muumien parissa, joten maalaustyö kirkossa oli hänelle mieluisa, sanoo tiedottaja Tiina Rantakoski.