Jerry Cotton: Serenadi G-ruudissa

Alkujaan saksalainen kioskijännäri Jerry Cotton luotiin uudelleen Oulussa 1960-luvulla. Huumoria lisättiin ja väkivaltaa karsittiin. Cottonin tekemiseen osallistuivat monet sittemmin tunnetuiksi tulleet kirjoittajat.

kulttuuri
Kuka ajaa punaisella Jaguarilla?
MM Kustannus

Cottonien tekemisen aloitti Suomessa oululainen toimittaja Antti Aalto. Hän käänsi aluksi saksalaista lehteä, jota kuitenkin pian ryhdyttiin viilaamaan suomalaiseen makuun sopivaksi. Aallon jäätyä eläkkeelle Cottonin vetovastuun otti Seppo Tuisku, joka myös kirjoitti nelisenkymmentä dekkaria.

Pian Cottoniin ilmestyi hahmoja, joilla oli kytköksiä Suomeen. Seppo Tuisku loi muun muassa siilitukkaisen Jack Harman, G-miehen joka peri taskukellonsa suomalaiselta isoisältään.

-Kirjoittajia oli parhaimmillaan kymmenkunta, koska Cotton ilmestyi kaksi kertaa kuussa. Kiirettä piti, muistelee Tuisku.

Tuisku piti kirjoittajat ojennuksessa. Hänen mielestään Cottonia kirjoitettiin kunnianhimoisesti.

Tuisku toimi ensin Outsiderin eli Aarne Haapakosken haamukirjoittajana seitsemän vuoden ajan. Kovin paljon ohjeita hän ei edeltäjältään saanut.

-Kalle Kustaa Korkki oli aika lailla samanlainen hahmo kuin Jerry Cotton, totisempi vaan.

Vainajat eivät valehtele

Oulun kaupunginteatterin ohjaaja Pentti Pesä oli tuotteliain Cotton-kirjoittaja. Hänen tilillään on noin 120 Jerry Cottonia, lisäksi Lääkärisarjaa, Palmusarjaa ja Finnwestiä. Hän tuli mukaan Cotton-toimitukseen vahingossa.

-Tunsin Juhani Salomaan, joka toimitti Elämää. Hän sai minut kirjoittamaan, ensin Perjantaihin romantiikkaa, pian kirjoitin myös Cottoneita.

Cottonin kirjoittaminen oli aika yksinäistä puuhaa.

-Yleensä mietin itsekseni. Oli meillä kyllä joskus Jerryn kirjoittajien seminaareja, iltaakin istuttiin. Lehden suunnittelu lähti kuitenkin aina siitä mitä emäkonna suunnittelee. Sitten kerroin asian Jerryn näkökulmasta. Hommasin listan noin 150:stä rikoksesta, jotka kuuluivat FBI:n toimivallan piiriin.

Cottonin kirjoittaminen oli selvästi työläämpää kuin Lääkäri- tai Palmusarjojen, joita Pesä myös kirjoitti.

Taustat tutkittiin tarkasti ja Cottonia tehtiin tosissaan. Seppo Tusku oli tarkka kustannustoimittaja.

-Kirjoitin osia, jopa kokonaisia lehtiä uudestaan. Se vaati nöyryyttä, se oli Tuiskun tapa opettaa, toteaa Pesä.

Sepänsälli ja viikatemies

Tarkastaja Faggot oli Pentti Pesän kehittämä hahmo.

-Hän oli johtaja High'n sijainen. Enemmän kuitenkin loin jo olemassa oleville hahmoille luonteenpiirteitä joista itse pidin. Pidin Edgar Allan Poen runoista, niinpä Phil Deckeristä tuli akateeminen lausuntamestari, naurahtaa Pesä.

-Onhan se saakutin hauskaa kun joku rupea auton etupenkillä lausumaan tyttöystävälleen Poen runoa Annabel Lee. (siirryt toiseen palveluun)

Kilisee, kilisee kalterit

"Rikoksia, ei rakkautta" voisi olla Cottonin kantava teema. Naiset ovat kirjoissa sivuosissa, G-miehet viihtyvät parhaiten rikollisten ja toistensa seurassa. Sarjan päähahmot ovat kaikki naimattomia.

Saksalaiset yrittivät palauttaa 80-luvulla lehden alkuperäisidean vaatimalla lehden suoraa kääntämistä. Lehdessä seksi ja väkivaltaa lisääntyivät, levikki laski. Pikku hiljaa Oulussa palattiin kaikessa hiljaisuudessa kotimaisiin kirjoittajiin.

Parhaimmillaan Cottonin levikki on ollut 40 000. Cottonia on julkaistu 60 maassa, lehtiä on myyty 850 miljoonaa kappaletta.

Cottonin tekeminen keskeytyi hetkeksi vuosituhannen vaihteessa. Uusi kustantaja ja uudet tekijät jatkavat G-miehen seikkailuja, nyt myös kotimaisen sarjakuvan muodossa. Cottoneita kirjoittanut Jouko Raivio valmistelee Cottonin tekemistä koskettavaa väitöskirjaa. Jerry tekee "kommzurückin" valkokankaalla ensi vuonna Saksassa.

Lähteet: YLE Oulu / Timo Nykyri

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus