Minna Sirnön nettikolumni

Vasemmiston kansanedustaja kritisoi ikuisen kasvun utopiaa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hillary Clinton on sanonut, ettei hyvää kriisiä kannata hukata. Joudummehan taantuman keskellä joka tapauksessa miettimään, mistä ammennamme tulevaisuuden työpaikat. Siksi meidän päättäjien tehtävänä on varmistaa, että talouskriisin tuhkasta syntyvä uusi tai uusiutuva teollisuus, palvelut, uudet työpaikat ja uusittava teknologia tukevat tavoitteitamme hillitä ilmastonmuutosta.

Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyessä on poliittisesti seksikästä puhua ympäristöstä. Päästöt, päästökauppa ja päästötavoitteet vilahtelevat jokanaisen huulilla.

Niinpä siihen sorrun minäkin. Koska aidosti uskon, että meistä jokaisen on uudelleenarvioitava tapaamme tehdä asioita ja kuluttaa. Mielestäni on kuitenkin hälyttävää ja kaksinaismoralistista se tapa, miten politiikassa kaikesta tulee ilmastoystävällistä pelkästään sillä, kun sen eteen liittää sanan ”vihreä”.

Otetaanpa esimerkki. Sekä vihreät että demarit kannattavat vihreätä kasvua. Siis he kannattavat talouskasvua, jos se on vihreätä.

Suomen Vihreiden ja demareiden (vihreän) kasvun ajatus kuitenkin poikkeaa täysin siitä, mistä Green New Dealissä on ollut kyse eurooppalaisessa keskustelussa. Vihreiden ja demareiden (vihreän) kasvun ajatus on myös poikkeus eurooppalaisesta valtavirrasta: muualla Euroopassa hahmotellaan vihreää nollakasvua. Eurooppalaisten vihreiden Green DE-Growth on Suomessa saanut muodon Green Growth.

Tähän vihreään nollakasvuun kuuluvat olennaisena osana työnjakaminen ja kestävä talous. Vasemmistoliiton kannattamaan vihreään maltillisempaan kasvuun tai tulevaisuudessa jopa nollakasvuun kuuluu myös erottamattomana osana sosiaalisesti oikeudenmukaisempi tulonjako sekä Suomessa että maailmassa.

Mielestämme kasvu-usko ei yksinkertaisesti tuo tullessaan vihreämpää arkea – eikä luo edes kipeästi tarvittavia työpaikkoja nyt työttömiksi jääville. Eihän jatkuva kasvu ole tähänkään mennessä tuonut tullessaan oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa ja taannut jokanaisenoikeuksia työhön. Esimerkiksi Suomessa 2000-luvulla kasvun ruuhkavuosina tulo-, terveys- ja hyvinvointierot suorastaan räjähtivät.

Kannattamamme vihreä nollakasvu ei aseta työpaikkoja ja ilmastonmuutos vastakkain. Päinvastoin. Jatkuvan kasvun ideologiahan on vienyt meidät aina vain uusien juttujen ottaminen bisneksen piiriin – jotka ovat useimmiten johtaneet työntekijöiden aseman heikennyksiin ja ulkoistamiseen.

Kasvu vaatii aina uusia asioita markkinoiden piiriin julkisista palveluista työntekijöiden tekijänoikeuksiin. Jo aiemmin kohtuuttoman suuret kasvuvaatimukset ovat johtaneet, että pirkanmaalaisesta paperiteollisuudesta työpaikat ovat kadonneet suoraan suhteessa johdon nostamiin optioihin.

Historia onkin osoittanut, että jatkuva kasvu pöhöttää lähinnä tämän maailman liliusten kukkaroa, maailman enemmistön jäädessä nuolemaan näppejään. Liiat kasvuvaatimukset puolestaan johtavat talouskupliin ja globaaleihin talouskriiseihin sekä luonnon riistoon tavalla, jota emme voi hyväksyä.

Vasemmistoliiton mielestä sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa, ekologisesti kestävämpää ja työpaikat paremmin takaavaa tulevaisuutta ei saa rakentaa ikuisen kasvun utopioiden varaan. Mielestämme vain vihreä nollakasvu varmistaa työn ja toimeentulon sekä ympäristön yhteensovittamisen arjessamme.

Lähteet: Minna Sirnö, kansanedustaja (vas)