Oikein sytytetty

Palon syttymissyitä on harjoiteltu tunnistamaan ensi kertaa Suomessa. Tulipaloja on äärettömän vaikea tutkia, onhan koko todistusaineisto yleensä hävinnyt tuhkana tuleen.

tulipalot
Palanut keittiö
Tuikku tuhosi keittiön.YLE Marina Saanila

Parikymmentä poliisin rikospaikkatutkijaa ja pelastuslaitoksen palotutkijaa pyllisteli nokisessa ja pahoinpalaneessa omakotitalossa Saaristotien kupeessa. Melko tavallinen työtehtävä siis. Savuisessa, pimeässä loukossa pölisee monenkarvaista palojätettä ja lojuu yhteensulaneita möykkyjä. Jostakin päin pitäisi ryhtyä etsimään syitä onnettomuuteen.

Tällä kertaa tosin varsinainen syy paloon tiedetään mutta tutkijoille se paljastetaan vasta lopuksi. Varsinais-Suomessa on päätetty perehdyttää tutkijat löytämään syttymissyitä aiempaa nopeammin ja tehokkaammin.

Länsi-Turunmaan Paraisilla sisustettiin eri tavoin neljä huonetta, ja sitten ne sytytettiin eri tavoin. Talo oli lahjoitettu koulutustarkoitukseen.

Pelastuslaitos ja poliisi suunnittelivat tämän koulutustulipalon, josta tutkijat pystyvät tarkistamaan, osuiko heidän päättelynsä oikeaan. Koulutuspäivään osallistui tutkijoita Salosta, Loimaalta, Uudestakaupungista ja Turusta.

- Kaksi neljästä ryhmästä onnistui syiden selvittämisessä täydellisesti, ja kaikki ryhmät olivat täysin oikeilla jäljillä, mutta joiltakin aika loppui kesken, kertoo koulutuspalon järjestäjä, johtava palotarkastaja Knut Lehtinen. Tutkijoiden tehtävälle oli nyt aikaa vain yksi päivä.

- Palotutkimuksessa täytyy voida käyttää aikaa, jotta oikeat syyt voidaan löytää mahdollisimman suurella todennäköisyydellä. Juuri tämän vuoksi esimerkiksi Naantalin palon tutkiminen ottaa aikaa, muistuttaa Lehtinen.

Lähteet: YLE Turku