yle.fi-etusivu

Enskerin myrkkylastin loppusijoitus kesti 35 vuotta

Neste Oilin Naantalin jalostamolla 35 vuotta seisoneet arseenitynnyrit rahdataan Poriin Ekokemin laitokselle. Myrkkytynnyreistä nousi aikanaan valtava kohu, kun ne aiottiin upottaa valtamereen.

Kotimaa
arseenitynnyreitä
Arseenitynnyrit ovat seisseet Naantalin jalostamolla 35 vuoden ajan.YLE / Kari Ahotupa

Neste Oy joutui vuonna 1975 todelliseen myrskyn silmään, kun yhtiö aikoi upottaa yli 750 arseenipitoisia jätteitä sisältänyttä tynnyriä ajan tavan mukaan valtamereen. Ongelmajäte syntyi, kun Porvoon jalostamon tuotantolaitteistoa pestiin.

Tynnyrit seilasivat tankkeri Enskerin kannelle lastattuna aina Lissaboniin asti suuren kotimaisen ja kansainvälisen kohun saattelemana. Alunperin yhtiö aikoi pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassaan ja heittää myrkkytynnyrit Atlanttiin.

Tynnyreiden upotus mereen ei tuolloin ollut rikollista toimintaa. Neste myönsikin, että yhtiö oli 70-luvun alussa jo upottanut neljäsataa vastaavaa tynnyriä Afrikan ja Kanarian saarten välivesiin.

Lopulta myrkyt tuotiin takaisin Suomeen ja varastoitiin Naantalin varustamon maille. Täällä ne odottivat yli 35 vuotta lopullista ratkaisua. Perjantaina ensimmäiset 18 tynnyriä lastattiin rekan kyytiin. Ne matkaavat Ekokemin Mäntyluodon laitokselle Poriin. Siellä kaikki tynnyrit käsitellään. Niissä on betoniin valettuna arseenikatalyyttiä ja suojavarusteita.

- Ongelmajäte käsitellään laadusta riippuen eri tavoin. Osa jätteistä kuljetetaan Riihimäelle Ekokemin tuotantolaitokselle käsiteltäväksi ja hyödynnettäväksi energiana, kertoo Ekokemin palvelujohtaja Vesa Siren.

Tänä vuonna Porissa käsitellään ensimmäiset 200 tynnyriä ja loput ensi kevään kuluessa. Kaikkiaan tynnyreitä on 756 kappaletta.

- Naantaliin varastoidut tynnyrit ovat säilyneet hyvin. Ne oli asianmukaisesti pakattu. EU-säädökset edellyttävät kuitenkin, että jäte käsitellään ja loppusijoitetaan nykyajan vaatimuksia vastaavasti, sanoo Neste Oilin ympäristöinsinööri Caj Karlsson.

Neste Oil on tyytyväinen, että ongelmajätetarinalle saadaan vihdoinkin piste, kun jäte on luovutettu luotettavalle kotimaiselle toimijalle hävitettäväksi. Vuonna 1975 tunnelmat yhtiössä olivat aivan toisenlaiset.

- Tämä on ensimmäinen asia tässä yhtiössä jota minä en itse hoitanut ja tämmöinen oli lopputulos, jylisi Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade aikalaismuistelijan mukaan, kun skandaali oli kuumimmillaan.

Lähteet: YLE Turku

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Liikunta

Eikö painosi laske, vaikka treenaat hiki hatussa? Se voi johtua molekyyleistä, ei laiskuudesta

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Koreat

Etelä-Koreaan paennut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"