Sotaorvoista kootaan oma rekisteri

Suomessa arvioidaan olevan elossa noin 40 000 sotaorpoa. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida. Jatkossa rekisteröityneet sotaorvot saavat sotaorpotunnuksen.

sotaorvot
Aulis Harju
Kaatuneitten Omaisten Liiton puheenjohtaja Aulis Harju pitää sotaorpojen rekisteröintihanketta kovatöisenä, mutta erittäin tärkeänä.YLE/Jenny Huttunen

Kaatuneitten Omaisten Liitto selvittää elossa olevien sotaorpojen määrän ja kohtalon. Liiton jäsenyhdistykset lähtevät joulukuun alussa keräämään paikallisia tietoja. Rekisteröitymiskaavakkeita on saatavilla myös liiton nettisivuilta www.klory.fi (siirryt toiseen palveluun)

Rekisteröitymällä saa sotaorpotunnuksen, joka mahdollistaa myöhemmin haun kuntoutukseen. Kaatuneitten Omaisten Liiton jalasjärveläinen puheenjohtaja Aulis Harju kertoo, että sotaorpojen määrää on vaikea arvioida.

- Se on melkein hatusta vedetty, kun sanotaan, että meillä on elossa vielä yli 40 000 sotaorpoa. Sitä ei kukaan pysty tarkistamaan mistään. Itsekin käyn omassa paikallisyhdistyksessäni Jalasjärvellä läpi talvisodassa ja jatkosodassa kaatuneet ja katson, ketkä heistä ovat olleet perheellisiä. Tätä kautta sotaorvot löytyvät, Aulis Harju selvittää.

- Joka tapauksessa sotaorvot ovat jo reilusti yli 60-vuotiaita. Sotaorpoja kuuluu myös Suomesta pois muuttaneeseen siirtolaisikäluokkaan, joten heitä asuu nykyisin eri puolilla maailmaa, Harju muistuttaa.

Muutamat muistikuvat isästä

Aulis Harju on itsekin sotaorpo. Muutamat muistikuvat isästä ovat iän myötä tulleet yhä vain tärkeimmiksi.

- Ne nostavat kyyneleet silmiin. Minulla oli kuitenkin onnea. Ympärilläni oli oman perheen lisäksi hyvin turvallinen sukulaisten verkosto, joka muodostui sedistä, enoista, tädeistä ja muista läheisistä.

Sotaorvoiksi luokitellaan kaikki sodan olosuhteiden vuoksi huoltoeläkettä saaneet ja sodissa kadonneiden lapset, sodassa saamiinsa vammoihin tai tauteihin kuolleiden lapset sekä pommeihin kuolleiden lapset.

Kaatuneitten Omaisten Liiton Vaasan piirissä toimii kymmenen paikallisyhdistystä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa