Vaasasta lähteneen ”roskalaivan” matka tyrehtyi Ranskaan

Vaasasta marraskuun alussa lähteneen Onyx-aluksen matka on katkennut. Turkkiin matkalla ollut, vuonna 1966 rakennettu alus joutui ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan merihätään noin viikko sitten Englannin kanaalin ohitettuaan.

Kotimaa
Onyx Vaasan satamassa
Juha Kemppainen / YLE

Ranskalaisviestimien mukaan laiva ja sen 26 intialaista ja bangladeshilaista miehistön jäsentä jouduttiin hinaamaan Brestin satamaan.

Ranskassa ihmetellään, miksi suomalaiset päästivät ”roskalaivan” lähtemään. Suomen viranomaiset antoivat laivalle lähtöluvan, kun omistaja oli sitoutunut siihen, ettei laivaa viedä romutettavaksi kehitysmaihin.

Ranskalainen ympäristöjärjestö Robin de Bois pitää sen sijaan itsestään selvänä, että laivan tiedettiin lähtevän romutettavaksi.

- Laiva purjehtii Saint Kitts ja Nevisin lipun alla. Se on yksi omistajien tavoista tehdä säästöjä alusten viimeisellä matkalla, kertoi ympäristöjärjestö Robin des Bois L'Ouest France -lehdessä.

Ranskalaisjärjestö vaatii Pohjois-Eurooppaan romuttamoa

Siirtokiellossa alusta pitänyt Suomen ympäristökeskuskin oli epäillyt omistajan suunnittelevan romuttamista. Epäilyjen taustalla olivat aluksen alhainen myyntihinta, korkea ikä, sekä se, että omistaja Attar Construction oli aiemmin välittänyt laivoja romutettavaksi.

- Onyxin merihätä ja se vaara, johon laivan miehistö ja ympäristö joutuivat, osoittavat jälleen kerran, kuinka tärkeää olisi perustaa Pohjois-Eurooppaan moderneja romuttamoita, jotka täyttäisivät EU:n jätelainsäädännön vaatimukset, ympäristöjärjestö Robin des Bois vaati.

L'Ouest-Francen mukaan Ranskan meriviranomaisten on nyt annettava uusi lupa ennenkuin alus pääsee taas merelle. On siis epäselvää, pääseekö alus jatkamaan alkuperäiseen kohteeseensa Turkkiin. Lehden mukaan alus tarvitsee suuria korjaustöitä ennen luvan saantia.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi