Venäjän turmapaikalta löytyi pommin jäänteitä

Venäjän pääsyyttäjänvirasto tutkii perjantaina sattunutta junaturmaa terroritekona. Moskovan ja Pietarin välillä sattunut junaonnettomuus on vaatinut virallisesti ainakin 26 kuolonuhria. Lisäksi lähes sata ihmistä on loukkaantunut. Viranomaisten mukaan 18 ihmisen kohtalosta ei vielä ole tietoa.

Ulkomaat
Junavaunusta irronneita istuimia
Reuters

Uhrimäärästä liikkui lauantaipäivän mittaan ristiriitaisia tietoja, sillä joidenkin viranomaisten mukaan turmassa olisi kuollut jopa 39 ihmistä.

Turmassa loukkaantui noin sata matkustajaa, joista osa on lennätetty hoidettaviksi syrjäiseltä rataosuudelta. Parikymmentä on yhä kadoksissa, mutta viranomaiset uskovat heidän poistuneen omin voimin turmapaikalta ja hakeneen apua lähiseudun taloista.

Pietarin sairaaloihin on tuotu ainakin 48 onnettomuudessa loukkaantunutta. Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko kertoi, että Pietarin sairaaloihin tuotujen loukkaantuneiden joukossa oli kolme ulkomaalaista: belgialainen, italialainen ja azerbaidzhanilainen.

Räjähdys vastasi 7 kiloa trotyyliä

Turma sattui perjantai-iltana, kun Moskovasta Pietariin matkalla olleen junan viimeiset vaunut suistuivat kiskoilta. Rautatieyhtiön ja turvallisuusviranomaisten mukaan syynä saattoi olla pommiräjähdys.

Venäjän pääsyyttäjänvirasto on aloittanut turman rikostutkinnan ja kuulee silminnäkijöitä sekä matkustajia. Venäläisten uutistoimistojen mukaan onnettomuustutkijat ovat löytäneet pommin jäänteitä ja pitävät turman syynä yksiselitteisesti terrori-iskua. Virasto tutkii tapausta terroritekona ja laittomana räjähteiden hallussapitona.

- Asiatuntijat sanovat, että alustavien tutkimusten mukaan kyseessä oli pommi, joka voimakkuudeltaan vastasi seitsemään kiloa trotyyliä, turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov kertoi presidentti Dmitri Medvedeville televisioidussa tapaamisessa.

Sisäministeri: takana useita tekijöitä

Venäjän sisäministeri Rashid Nurgalijev sanoi, että tutkijoilla on tietoa, joka vahvistaa useiden henkilöiden olleen mukana iskun järjestämisessä.

- On henkilö, joka antaa meille informaatiota. Me tarkistamme sitä ja teemme laajoja etsintöjä, sisäministeri Nurgalijev sanoi.

- Mutta tämä informaatio täytyy tarkistaa ja todentaa, Nurgalijev sanoi. Sisäministeri kuvaili yhtä epäillyistä noin 40-vuotiaaksi, vantteraksi ja punatukkaiseksi mieheksi.

Ei ilmoitusta iskun tekijästä

Mikään ryhmä ei ole tähän mennessä ilmoittautunut pommi-iskun tekijäksi. Jos kyseessä tosiaan on terroriteko, se on Venäjällä vakavin isku vuosiin levottoman Pohjois-Kaukasian ulkopuolella.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Boris Gryzlov sanoi, että terroristit eivät kykene pelottelemaan venäläistä yhteiskuntaa. Samalla Gryzlov viittasi Pohjois-Kaukasian tilanteeseen.

- He eivät onnistu. Venäjä tietää omasta kokemuksestaan, mitä terrorismi on. Lainvalvontaviranomaisemme jatkavat taistelua terrorismia vastaan Dagestanissa, Ingushiassa, Tshetsheniassa ja koko Pohjois-Kaukasiassa. Olen varma, että syylliset saavat ansaitsemansa rangaistuksen, Gryzlov sanoi.

Riippumaton sotilasalan asiantuntija Pavel Felgenhauer sanoi uutistoimisto AP:lle, että iskusta epäiltäisiin todennäköisesti Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisia tai äärikansallismielisiä venäläisryhmiä.

Vuonna 2007 samanlainen isku

Samalla rataosuudella sattui kaksi vuotta sitten pommin aiheuttama junaonnettomuus, jossa loukkaantui kymmeniä ihmisiä. Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin sanoi reporttereille, että perjantainen räjähdys muistutti elokuun 2007 räjähdystä.

Elokuussa 2007 Nevski Ekspress -pikajuna suistettiin raiteiltaan pommi-iskulla, josta Venäjän viranomaiset syyttävät pohjoiskaukasialaisia kapinallisia. Iskussa loukkaantui noin 30 ihmistä.

Osallisuudesta vuoden 2007 iskuun on syytettynä kaksi Ingushian asukasta, mutta iskun suunnittelijaksi epäillään entistä sotilasta Pavel Kosolapovia, jolla oli yhteyksiä nyttemmin edesmenneeseen tshetshenialaiseen kapinalliskomentaja Shamil Basajeviin.

Onnettomuuspaikalla kuoppa

Onnettomuus tapahtui Tverin ja Novgorodin alueiden rajan tuntumassa puoli yhdeksältä Suomen aikaa. Junan kolme tai neljä viimeistä vaunua suistui raiteilta ja kaatui kyljelleen.

Joidenkin silminnäkijöiden mukaan ennen onnettomuutta kuului kova pamaus. Nimettömänä uutistoimistoille puhuneen turvallisuusviranomaisen mukaan onnettomuuspaikalta on löytynyt kuoppa, joka viittaisi pommiräjähdykseen.

Nevski Ekspress -juna lähti Moskovasta perjantaina kello 18.00 Suomen aikaa ja sen oli määrä saapua Pietariin kello 22.30 Suomen aikaa. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan junan 14 vaunussa oli 653 matkustajaa ja 29 henkilökuntaan kuuluvaa.

Suomestakin surunvalittelut

Venäjä on ottanut vastaan surunvalitteluja eri puolilta maailmaa. EU on välittänyt osanottonsa "traagisista menetyksistä" puheenjohtajamaa Ruotsin suulla. EU kertoo tukevansa Venäjää tapahtuneen syiden selvittelyssä.

Washingtonissa Yhdysvaltain johto ilmaisi syvän surunsa uhrien ja loukkaantuneiden puolesta. Myös Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi olevansa "hyvin surullinen".

Suomen valtiojohdosta presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Alexander Stubb ovat esittäneet osanottonsa menehtyneiden omaisille Suomen puolesta. Myös liikenneministeri Anu Vehviläinen on lähettänyt Venäjän virkaveljelleen Igor Levitinille surunvalittelukirjeen.

Lähteet: YLE Uutiset, Itar-Tass, Reuters, AP, AFP